Literatura

radość (wiersz)

roozia

Oczy wpadają mi śmiesznie do włosów
zielonych nadzieją promieniującą
W skakaniu do góry tak mi wpadają
Do włosów zielonych te oczy niebieskie

One mrugają skrzydłem rzęsistym
Bo nici zielone tam wdarły się, w miejsce,
gdzie łzy potoki tworzą dotykiem
czegoś drażniącym, jak ta nić włosa

I dalej, gdy palce ją wydostaną
Skaczą te oczy szalone w zielone
teraz już wodą sklejone ogony
Bo oczy przymknęłam i skaczę po wodzie

I skrzydła mi rosną te duże, motyle
I śmiechu perełki sypię na trawę
swych włosów – tam się te perły wplątują
A skrzydeł się boję, bo mogą pofrunąć

I rozskakane nogi mnie wiodą
Radośnie, zielono, tą ścieżką wodną
Trawę: mam w oczach, czuję po stopach
Oczy mam w trawy czuprynie na głowie

I pisk upadł z gardła, bo skrzydła ruszają
Daleko od świata mną wyfruwają
Od gorzkiej prawdy daleko daleko
Dla ciebie, przez ciebie mi dzisiaj tak lekko

fatalny+ 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
snes
snes 2 lutego 2004, 12:00
wy tu chcecie budowac nowa wywrote? szczekacie na "starych wywrotowcow"...? no to zrobcie cos lepiej. z takimi wierszydlami niedaleko zajedziecie. a starzy wywrotowcy nie uciekli z wywroty, tylko po prostu ich pomysly byly caly czas zbijane przez kierowce. to tak gwoli scislosci, zanim sie zacznie na starych wywrotowcach wieszac psy.
Arek Janicki
Arek Janicki 7 marca 2004, 02:52
mógłbyś rozwinąć tą myśl?
Torick
Torick 10 marca 2004, 09:18
Całkiem fajny tekst na poezję Śpiewaną... :)... prośba do Autorki.. czy jeśli na koncertach bede podawał, że to twoje mógłbym go opracowac i Śpiewać?
roozia 25 maja 2004, 17:01
Sławomir - przykro mi, ale ten tekst już jest wykorzystany;)
not4u
not4u 9 czerwca 2004, 18:15
częstochowskie rymy... ;/ oj, jeszcze musisz dużo popracować.
przysłano: 30 stycznia 2004

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca