Literatura

A na początku było słowo (wiersz)

humanus

,,A Na Początku Było Słowo.”

Wspaniałe słowo -potęga.
Nic nie znaczące słowo-jednostka .
Zdania nie mające sensu, układające się
raczej w gmatwaninę cyfr niż liter.
Bezgłośna skarga ucznia
i głos wołający gdzieś z oddali:
-to wszystko już było!
Koniugacja ludzkości ,deklinacja czasu,
ależ to absurd!
Ludzi się nie odmienia, to część
mowy nie mająca sensu!
Gdzieś blisko gaśnie świeczka,
dopala się abstynentka prawdy.
Ktoś pisze nowy słownik -nadzieja i porażka.
Czy ktoś odmieni w końcu ,,człowieka”?

słaby+ 9 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Vicky 2 sierpnia 2004, 14:20
Czekam na więcej :P a ten jak zwykle jest extra, ale zawsze jest ten krzyk kiedy jednostka przekrzykuje tłum....
ejm2000
ejm2000 2 sierpnia 2004, 14:47
ma w sobie coś ten wiersz.....- przesłanie .....chyba przesłanie...jest dosyć ciekawy...i forma odpowiada treści....razi mnie jednak słowo "gmatwanina"......
tojania
tojania 2 sierpnia 2004, 15:48
trochę jak przemówienie pod pomnikiem pomordowanych
przysłano: 15 kwietnia 2009 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca