Literatura

Ludziom już podziękujemy (wiersz)

Chantal

Dlaczegóż tak bardzo odpycha mnie
wygląd współczesności?
Moje wzruszenia przybierają kształt czasów
których nigdy nie znałam
Cóż mnie tak w nich pociąga?
Niegdyś
dawny świat rozkoszował się
Kształtem
Myśli twórcy przybierały
kształt obły, falujący
w zawiłych zakrętach
nieprzewidywalny
Sztuka była poskręcana
słowem i linią
Dla artysty szarżującego
tak linią jak i słowem
kochanką była faktura
w chaotycznych wyobleniach
niesforna
Dziś
w świecie ideałem jest
linia prosta
szybka i strzelista
zmierzająca prosto do celu
bez nieopatrznych zakrętów
i zbędnych emocji
w pełni ekonomiczna
rynkowa


Niegdyś
kościoły pięły się
misternymi maswerkami
do Boga
ich wieczne piękno tkwiło
w odzwierciedleniu nieogarnionej
rozmaitości
Dziś
ludzie gnają strzeliście do gwiazd
linią prostą
statkami z metalu i plastiku
połyskującymi lakierem
ich powierzchnia
jak ‘wszystko, co tworzymy’
zmierza do
doskonałej
absolutnej
gładkości

I nic też dziwnego
iż człowiek
ze swoimi
wypukłościami
bliznami
zmarszczkami
zdaje się być
niedorzecznym
śmierdzącym
wybrykiem
cywilizacji
rakiem na zwartej tafli tworzywa
26 luty 2005

niczego sobie 10 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Andrew Wiggin 6 czerwca 2006, 00:49
Werterowski młodociany weltschmertz aż miło :-). Ale nic odkrywczego? Nic mnie nie zaciekawiło? Narzekanie że dziś jest źle a kiedyś było lepiej sięga po czasy starożytnego Egiptu. Standardowo nie wystawiam oceny (bo nie uważam że mam prawo oceniać poezję), ale gdybym miał, dałbym "przeciętny".
nF
nF 6 czerwca 2006, 08:43
Wiggin - to i tak wysoko.

Na jednych z najstarszych tabliczek jakie znaleźliśmy, chyba w Babilonii, czy Chinach można było przeczytać: "młodzież nie jest już taka jak kiedyś".

Co to maswerk?

I na koniec - zostawiłbym ostatni fragment, a resztę wywalił. Bo najlepiej to było, panie, za Gierka.
przysłano: 17 kwietnia 2009 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca