Literatura

Sen (wiersz)

BlueBlues


Wciąż biegnie, ja za nim
przebieram myślami zdyszany tchnieniem
on szybciej, wciąż szybciej,
moimi krokami, ja za nim
***
Rzucam ostrożnie słowo bluźniercze
czy chwila spoczynku oczu strudzonych
czy moment wytchnienia, czy trawa wiosenna
On wciąż przede mną,
rozmawia z kamieniem
nuci słodkawe, duszne zapachy
i głuchnie niemymi, sinymi wargami

Ja chwytam się rosy, zamykam
puch lodu w otwartej muszli dłoni
utwardzam oczy i obraz ich skrywam
On mnie przeszywa grozą wichru,
ciemnej alei, karci brzytwami
swych powiek ognistych

Ja kulę swe myśli, obrazy i światła
w istnej głębinie własnego istnienia
Maski i twarze pod płaszczem
naiwnie ukrywam
On mnie potrząsa słów swych mocą
prześwietlającą każdy dół pamięci
Wytrząsa ze mnie kamyczki świętości
Spopiela każdy sens najskrytszy

Ja błagam, ogień złości krzeszę
przeciw jego wieczności płomieniowi
Uderzam młotem w pancerz nieziemski
I szczęki zaciskam buntem haniebnym
***
Wciąż biegnie, ja za nim
przebieram myślami, zdyszany tchnieniem
on szybciej, wciąż szybciej
moimi krokami, ja za nim...

22.08.2005, Glasgow

słaby 8 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Aspa
Aspa 11 czerwca 2006, 15:10
Bardzo patetyczne brakuje mi w tym wszystkim lekkości.
BlueBlues 11 czerwca 2006, 20:40
Patetyczny ? Czy ja wiem, zawsze unikałem patosu, może się jakoś przemknął, chociaż ja sam bym nie uznał tego za petetyczny tekst, ale jestem autorem więc mam spaczone podejście ;)
BlueBlues 11 czerwca 2006, 20:42
acha, no i jeszcze taka mała uwaga, nie wiem jak teksty są wybierane do publikacji ale mnie się wydaje że na chybił trafił
nF
nF 12 czerwca 2006, 10:23
Do publikacji są chyba wybierane wszystkie. Tak mi się wydaje.
BlueBlues 12 czerwca 2006, 10:43
wywrota.pl/db/teksty/12764, ten na przykład jest niczego sobie a nie został dopuszczony do publikacji, może wypadek przy pracy ;)
Alienne 13 czerwca 2006, 15:13
Hm.... trochę mi ciężko wyłuskać sens z tego... ładne środki poetyckie, tyle że... za dużo. Fatalny nie jest, no bez przesady, ale moim zdaniem przerośnięty w ciężkie pióra. Mało proporcjonalny jeśli chodzi o treść i formę... Ale może się czepiam :)
Pozdrawiam!
sercenadloni 20 czerwca 2006, 22:12
Nie uważam, że jest źle, widzę, że zostaleś surowo potraktowany;) Ma treść, ładnie napisany, ale nie wiem dlaczego jakoś nie wyrył mi się w psychice... Znaczy się nie pozostał mi w pamięci;)
przysłano: 11 czerwca 2006

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca