Literatura

Nominacja (wiersz)

Maciej Chrząstka

na trzydzieste trzecie urodziny przestanę wierzyć
w przesądy zdmuchując już za dużo zniczy z tortu
mianuję się na salomona i będę nalewał z pustego
śpiewając pod nosem happy birthday skurwysynie
wywalę z szafy skarpety krawaty na znak protestu
przeciw faktom dokonanym i prognozom pogody

podziękuję chipsom że przyszły kiszonym ogórkom
za odejście od zasad animal planet za zdefiniowanie
człowieka jako zwierzę desce klozetowej za wierność
oraz wszelkiej maści powszedniości za przybycie

red bull miał dodać skrzydeł wypłukując żołądek
po trzecim toaście wyleczę psychiatrów psychologów
i służbę zdrowia z białych kitlów i koślawego pisma
wezmę przepisane tabletki przestając gadać od rzeczy
sam się zbawię i zajdę w ciążę ewentualnie pocierpię
za miliony wychodząc między prezentami do ubikacji
przed północą wyproszę z domu ostatniego gościa

niczego sobie– 23 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
franciszka 7 lipca 2006, 10:57
sarkastycznie
podoba_mi_się!
dairt
dairt 9 lipca 2006, 17:19
hm, daje do myślenia.
bardzo dobrze stworzony obraz.

=))

(i nawet nazwy produktów mi nie przeszkadzają)
sarit 11 lipca 2006, 00:46
pomysł super, brak interpunkcji ten układ wersów nieco przeszkadza, przez co wszystko zbyt chaotyczne a zatem mało przekonujące.
wersy i interpunkcja są by pomagać czytelnikow zrozumiec warto je więc stosowac - tak mi sie zdaje.;)
Maciek
Maciek 11 lipca 2006, 12:51
Bardzo śmieszna sprawa z głosami żenada jak na serwisach dla "PoEtYcKiCh NaStEk". Gratuluję kompleksów i pozdrawiam a zarazem spadam
Pietrucha 13 lipca 2006, 19:49
Ciekawy tekst, wg mnie brak interpunkcji pasuje w tym przypadku :-)
Zdecydowanie jednak nie podoba mi się używanie przekleństw(a) w poezji, jakakolwiek by to poezja nie była.
przysłano: 21 kwietnia 2009 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca