Literatura

niebiańska bacówka (wiersz)

Hekate

NIEBIAŃSKA BACÓWKA
dla Nich i Tego
co dołączył




na niebiańskiej bacówce
pęka płaszcz
i gubi guziki

jeden spadł tu

słyszę śpiew
to o janicku i łaczce
pachnie wino
gawędą smarują
chleb

to o drodze
co gubi początek
a końca szuka
w całkiem mulistej rzece

to o sercu takim o!
bez czekolady
z hodowli wieszcza
i nawet eros zarył w stół
bez przekonania

zdrowie! krzyczą
czyste słowa
w czyste kieliszki

nie zabraknie
opowieści w ścianach
drzemią
miesza się rum i cisza
taki drink

na niebiańskiej bacówce
pęka płaszcz
to z gorąca
łkają skrzypki

hej a z góry w morze
wypływa piracki
bryg
i widzę starą szantę
wplecioną w żagle

ktoś zakrył guzik dłonią
wiruje

już idź! popycha
przecież nie chcę bo słyszę
pieśń o dawnym
krakowie

ten śmiech połyka bracką
całkiem jak z piosenki
mokrą
a nie od łez

pozdrowisz?
pozdrowię!
w środku zmieści się więcej
niż tylko
sen

na niebiańskiej bacówce
pęka płaszcz
zrośnie się szybciej
niż zdążę przyszyć
guzik

niczego sobie 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
ew
ew 20 pazdziernika 2006, 06:58
wreszcie coś do poczytania :) Mogłabym się czepnąć , bo bez czepiania mi cięzko żyć , ale odpuszczę , bo tak niewiele tu tekstów , które się da czytać , że zamiast czepiania , poczytam se jeszcze raz :)
Niewierny Tomasz 25 pazdziernika 2006, 00:19
e tam, nie mój klimat. czekam na następne. może coś bardziej przyziemnego;)pozdr.
Asia
Asia 26 pazdziernika 2006, 20:45
Bardzo mi się podoba Twój wiersz, przeczytam go na pewno jeszcze nie jeden raz =)
Hekate
Hekate 26 pazdziernika 2006, 23:06
Przyziemnego powiadasz, Tomaszu Niewierny... ;)
Obawiam się, że będzie problem, aczkolwiek rzadnymi wizjami zaświatów nie będę już męczyć. Co za dużo, to przeterminowany pasztet z Biedronki.

Ev, Asia - dzięki za miłe słowo!
Kasia 30 pazdziernika 2006, 07:18
guzik!, niekoniecznie guzik prawda
przysłano: 21 pazdziernika 2006

Inne teksty autora

spaliny
Hekate
Odys
Hekate
wypadek
Hekate
pieta
Hekate
w łazience
Hekate
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca