Literatura

Mój Pan Bóg z zapachami (wiersz)

didiula

poprawiony
Nie dzwonił dzisiaj do Ciebie
Pewnie znów usnął pod płotem, a może gdzieś w rowie
Wróci wieczorem da kotu miskę mleka, psu szklankę wiary
Zawsze twierdził, że psom niewiele więcej potrzeba
Trzaśnie drzwiami i wymamrocze pod nosem,
że w życiu najbardziej brak mu wiary
Cichutko wejdzie do kuchni
Nastawi wodę na herbatę
Zasiądzie za stołem
Myśli polecą do świata
A on jak co wieczór otworzy okno
I rozpuści po świecie zapach gorzkiej herbaty
Nie zaśnie we własnym łóżku
Dla niego wygoda jest zbytkiem wyobraźni
Herbaty nie wypije
Bo po co mu herbata bez aromatu?


Odsłucha wiadomości i kupi przez internet bilet na jutro
na pospieszny pociąg donikąd
A kiedy rano stanie na nieznanym peronie przeklnie szeptem
Usłyszy to tamta dziewczyna
i znienawidzi Pana Boga za braki w dobrym wychowaniu.


słaby+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kasia 9 marca 2007, 20:11
tytuł niszczy zagadkę wiersza, która buduję się praktycznie przez cały wiersz. <br>
powtarzalność wyrazów: wiara, herbata średnio mi się podoba, ale może tak ma być.
ale w sumie podoba mi się ta zwyczajność i prostota słów.
ew
ew 14 marca 2007, 06:53
wody na heratę czy wodę na herbatę się nastawia ? zdaje się że ten drugi układ jest poprawny . Wiersz nie jest zły , chociaż nie porywa , nie ma powodu aby go nie autoryzować ,mimo powtórzeń, ale sprawdź tę wodę , dobrze ?
Didiula 14 marca 2007, 22:04
poprawiłam
skoro tak jest poprawnie
a i powtarza się tylko herbata
wiara została uzyta tylko raz
no to jest taki zwykly wiersz
widocznie nie umiem porywac;)
Marta 22 marca 2007, 17:07
cos tu jest ciekawego w tym texcie, ale mysle ze lekko sens topi sie w nadmiarze slow, czyli troche przegadany, jakby go troszke poucinac gdzieniegdzie bylaby ladna opowiastka ;)
ale podstawy na dobry wiersz sa silne ;)

pozdrawiam cieplutko :)
przysłano: 8 marca 2007 (historia)

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca