Literatura

średniowieczny sen (wiersz)

Hekate

ŚREDNIOWIECZNY SEN
do ***


od karku w dół niedopowiedzenie
zwisa słowo z gałęzi
bez języka
wyrwali dla psów kłębowisko myśli
czyha teraz na strzępy
i sens ukryty we włosach

obrus pleców na nich ślady wina
minstrel składa opowieść
z kamieni
ton uderza o gotyk i chciałoby się objąć
przycisnąć do twarzy wieżę kościoła
tak pełną jaskółek

w dłoniach ofiarny młot rozbija treści
sypie się metafora jak pył
na twarde plecy świątków
między palcami koronki prosto z gandawy
trochę jabłek i pęki łaciny zdrapane
z ołtarza

mój sen śni się w budce cygana
na wyciągnięcie ręki

od średniowiecza do twojej twarzy
dwa pacierze
i boczna nawa z tryptykiem

dobry 6 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
ew
ew 12 kwietnia 2007, 08:35
jestem pod wrażeniem . każdy wesr wwierca się w myślenie , w każdym wersie jest jakiś inny przekaz a jednocześnie tworzysz całość nie gubiąc klimatu w żadnym miejscu . Jest co poczytać :)
nitjer
nitjer 15 kwietnia 2007, 11:51
Też jestem pod silnym wrażeniem. Zdecydowanie najlepszy wiersz z tych dziś tu przeze mnie przeczytanych. Dostrzega się profesjonalny warsztat i nieprzeciętną umiejętność poprowadzenia słowem. Podróż po Twoim niekonwencjonalnym średniowiecznym śnie była bardzo wciągająca.

Pozdrawiam :)
przysłano: 5 kwietnia 2007 (historia)

Inne teksty autora

spaliny
Hekate
Odys
Hekate
wypadek
Hekate
pieta
Hekate
w łazience
Hekate
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca