Literatura

Wybredne krople (wiersz)

Alvin

Jak dotąd byłem przeciwny.
Moim myślom tam płynącym.
Strumieniem wolnym, dziwnym,
Niespokojnym kropli skaczącym,

Tak wesoła, a każda jedna,
Spadając uderza w serce.
Jedna tam, druga bardziej wybredna
Czuły punkt otuli w męce.

Płaszczem zimnym, gorące
Wciąż cierpi, twym lodem,
Oziębiane krople w rwące
Rzeki zmieniają się. Powodem

Mówisz ślepy ja. Bzdury wymyślone!
Że nic nie widzę, a powieki blade.
Nie moje oczy pustką wypełnione.
Ponieważ miłość! Przez zagładę

Naszego serca potrafimy dostrzec.
I żalimy się, cierpimy, krzyczymy.
Nie słysząc głosów chcących nas ostrzec.
I za zimę uczuć wszystkich winimy.

Ta zima nie ma końca. Tak! Bawmy się nią.
Czymś co jedną iskrą sprawia, że w Tobie tonę.
Gdzie bieg rwącego już potoku, którego fale brną.
Już na brzegu duszy zwraca się w drugą stronę,

Nie winna istoto. Kto jest ślepym na tratwie miłości?!
Czy już wiesz? Twe słowa. Tak ich wiele.
Które łudząc mnie okradają z radości,
Którą zawsze byłaś, zawsze na czele.

Przejrzałaś na oczy? W końcu otwarte.
Kieruj się słowem cichym, jednym,
Ale zwróconym do Ciebie. Najwięcej ono warte!
Ono pozwala odejść kroplom wybrednym.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
estel
estel 9 maja 2007, 21:54
chaotycznie, ale myślę, że coś tam w Tobie ciekawego siedzi. :)
Interpunkcja jakaś szalona, przyzwyczajasz nas do tego, też już nie wiem czy się czepiać. niekonsekwencji trochę. 'Niewinna' się razem pisze jeśli o taką niewinną chodzi. przepraszam, że tak bardzo zwracam uwagę na 'techniczne' kwestie, tak już mam.:) według mnie treść narzuca formę, forma treść, przekaz formę, treść przekaz itede.
Publikuję, bo bardzo jestem ciekawa opinii innych wywrotowców. :)
pozdrawiam
przysłano: 5 maja 2007 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca