Literatura

Getto (wiersz)

Ankou

Jest taki budynek. Zowie się szkoła
Z założenia ma to być rzecz wesoła
Niestety, polskie realia bywają inne
Nie zawsze to co jest ładne, bywa niewinne...

Nauczyciele z początku wyglądają niegroźnie
Po pewnym czasie dostrzeżesz, że żyją bezbożnie
Podobnie ma się sprawa z moimi drogimi "kolegami"
Piszę w cudzysłowiu, gdyż są zwykłymi bucami...

Jedynie do administracji zastrzeżeń nie mam
Widocznie tam nie brakło dżentelmenów i dam
Nie ma tutaj tego wszędobylskiego "zła"
Choć może to być tylko ich złudna gra...

Wmawiają mi, że to nie jest więzienie
Lecz to tylko ich codzienne biadolenie
Siedzę w tym gettcie, słucham steku tych bzdur
Jedynym świadkiem tych kłamstw jest stary mur...

I szczerze mówiąc nie wiem jak długo to zniosę
Mam szczerą ochotę naostrzyć swą kosę
Zacząc selekcję, niczym krwiożercze zwierzę
Nie wiem czy to zrobię, sam w to nie wierzę...

Więc edukuj się Żaku na własną rękę
Bo u nas, w szkole, zaznasz tylko mękę
Prawda to jak najbardziej szczera
Bez wiedzy nie wezmą Cię nawet na oficera...


słaby 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 11 grudnia 2007, 22:13
Dla mnie rymowanka, nie wiersz. Aczkolwiek trafia wprost w moje młodzieńcze, skażone zimną edukacją, serce. Apel na końcu zupełnie mi przypomina Kochanowskiego, to dobrze? nie wiem.
Ankou 11 grudnia 2007, 22:15
Mogę jedynie zapewnić, że po Kochanowskiego nie sięgałem...
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 11 grudnia 2007, 22:16
To dobrze, zostaw go w spokoju, biedaka byś jeszcze tykał jak z niego same kości zostały jak nie mniej!
Marek Dunat
Marek Dunat 11 grudnia 2007, 22:59
kurcze . co z Toba nie tak? . kiedy to czytam przypomina mi sie ten ześwirowany Fin , który strzelał do kumpli w szkole . najpierw mówił o tym na You Tube. Twój hip hopowy tekst to cos pomiedzy piosenką pana ko. na turnusie w Ciechocinku, pisanym dla kuracjuszy z okazji ogniska , a kiepską rapową rymowanką . taka bezsensowną , ociekającą o przemoc , częstochowski rym . jednym słowem wielkie NIE dla tego co tu pokazałeś.
ew
ew 12 grudnia 2007, 06:56
Siedzę w tym gettcie, słucham steku tych bzdur
Jedynym świadkiem tych kłamstw jest stary mur..

- getcie , chyba przez jedno t , poza tym spójrz :tym , tych, tych - no tak to chyba być nie może ?

Bo u nas, w szkole, zaznasz tylko mękę

- tu naginasz stylistykę do granic możliwości i robisz to dla zachowania rymu
Dużo musisz pracować nad swoim pisaniem , oj dużo
przysłano: 11 grudnia 2007 (historia)

Inne teksty autora

Przebudzenie
Ankou

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca