Literatura

Odciski (wiersz)

misfi

 

Nno. Proszę sobie wyobrazić:

druga polowa lat osiemdziesiątych.

Wtedy zdarzały się takie ponure

historie. Ona stoi w swoim

płaszczu w pokoju. Dotyka

jego rzeczy, które

nigdy nie będą jej

On w kuchni. Pali papierosa.

Odciski robią mu się na ustach od tych papierosów.

On stoi w kuchni. Dotyka czajnika...

Czajnik jest zimny.

Dotyka ponownie.

Zagląda. Ogień płonie.

Wszystko niby w porządku.

Sprawdza. Czajnik jest zimny.

Więc

mówi do wody.

Więc:

GOTUJ SIĘ KURWO, GOTUJ.

WYPIJE I PÓJDZIE.

GOTUJ SIĘ KURWO, GOTUJ.

WYPIJE I PÓJDZIE

W MROK.

Ja  nie mam telefonu.

Ona nie ma telefonu.

Założę drugi zamek.

Wtłoczę domofon.

Wyrzucę klucz. Wyjadę.

GOTUJ SIĘ KURWO, GOTUJ.

WYPIJE I PÓJDZIE

W MROK.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marek Dunat
Marek Dunat 11 stycznia 2008, 17:27
gdyby nie fatalny zapis byłbym skłonny wnioskować o wyróżnienie. niestety niechlujstwo w wizualizacji tekstu ujmuje atmosferze tego kawałka . swoisty teatr jaki stworzyła autor przypomina mi najlepsze kawałki Świetlickiego czy Maleńczuka. proponuję powyrzucać wielkie litery i ewent. zaznaczyć wybrane teksty kursywą . także o interpunkcje zadbaj do końca , jeśli juz zaczęłaś ją w tekście stosować .
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 12 stycznia 2008, 10:41
Ale zaraz, to nie Twój tekst Misfi : )
Tylko Świetlickiego. Nie powinnaś tego napisać? Istnieje takie coś jak 'prawa autorskie'. Może to nie jest dokładny tekst "Odcisków", ale tytuł jest pana Marcina i wiele wersów.
Ja wnioskuję o natychmiastowe usunięcie.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 12 stycznia 2008, 10:41
Albo przynajmniej napisanie kto jest autorem prawidziwym.
Marek Dunat
Marek Dunat 12 stycznia 2008, 23:18
no śliczna . tak się nie robi . marsz do kąta. wnioskuje do kierowcy o karę !
przysłano: 11 stycznia 2008 (historia)

Inne teksty autora

Testament Mój
Juliusz Słowacki

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca