Literatura

Stan podgorączkowy (wiersz)

Tommy Gun

  

Imię? Multum rozciągłości

Zawód? Pseudostandardowy

Miejsce? Spójnia bytów włości

Stan? Jest wciąż podgorączkowy

 

Ja w gorączce rzadko brodzę

Łyk maligny mnie dogrzeje

Jednostajnie się ochłodzę

Lecz do końca nie stężeję

 

Czy mnie przed gorączką chroni

To, co z zimnem chce mnie swarzyć?

Czy organizm tak się broni

By chcieć w podgorączce marzyć?

 

Ja w gorączce kopię niszę

Zimni jawią się banalni

,,Jacy zimni?'' - bełkot słyszę

,,Na nich mówi się >normalni<!''

 

W bipolarność sztywną zatem

Nie chcą nigdy mnie wmurować

Ja pokrętnym aksjomatem

Pragnę bardziej gorączkować

 

Choć psowydry wprost nie lubią

Ja szybując przez rozdroża

Łowię perły, które gubią

Unikając ostrza noża

 

Wtem podróżny zamigotał

Zakołatał do bram głowy

A głos zimny zaszczebiotał

,,Pomysł twój... podgorączkowy''


dobry 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marek Dunat
Marek Dunat 29 lutego 2008, 14:27
:). no fajne . ciekawie, rytmicznie i i z przymruzeniem
ew
ew 29 lutego 2008, 18:40
Twój pierwszy, który mi się podoba:) jest rytm i jakoś lżej się czyta niż zwykle. Łatwiej przyswajalne.
Łukasz Radwaniak
Łukasz Radwaniak 29 lutego 2008, 18:51
Idę zmierzyć gorączkę:)
przysłano: 29 lutego 2008 (historia)

Inne teksty autora

ryba w gazecie
Tommy Gun
Masarzysta
Tommy Gun
Umówki
Tommy Gun
Wódka
Tommy Gun
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca