Literatura

Kraciasta koszula (wiersz)

Tommy Gun

Poważnie-niepoważnie, bo o mnie

  

Choćby dobrze i leżał, oraz witał splendorem

Mnie garnitur ciasnawy nie tuli

Ja kolorem upajam, małym sycę się wzorem

Ciągle chodzę w kraciastej koszuli

 

Kołnierz mam wyszarpany, kieszeń próżnię połyka

Na ramionach przetartych dwa kwiaty

Ma koszula wymięta w dali jednak nie znika

Bo jak nowy wciąż świeci wzór kraty

 

Krata przeto mnie dzieli od lawiny marskości

Od malarzy, co farbą swą trują

I choć miejsca wystarcza, by się skłonić zwykłości

To eksperci mi kratę piłują

 

Rad niepomny, bez trudu wkładam szmatę kraciastą

Na me kości już z dawna łamane

Śmiech dziewczęcy wnet słyszę, skaczę w przestrzeń trawiastą

Dziewczę robi z koszuli bandanę

 

Lecz bandana szorstkością mierzi skronie dziewczęce

Więc mi w rzece koszulę skąpała

Pod prąd płynąc ją chwytam, suszę w cichej podzięce

Wszak się krata ni trochę nie sprała

 

Polną drogą gdy kroczę, wiatr mnie niesie powiewem

W dali, z wolna majaczy wzór króla

On chce śmiechem mnie mrozić, mamiąc złota zaśpiewem

Lecz mnie grzeje kraciasta koszula

 

A na pogrzeb, swój własny pewnie spóźnię się nieco

Mamiąc tych, co czekaniem się szczuli

Gości cicho przeproszę, co oczami mi świecą

No bo jak... bez kraciastej koszuli?

 


wyśmienity 6 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
...
... 11 marca 2008, 13:24
:-)
Marek Dunat
Marek Dunat 11 marca 2008, 19:53
szacun dla Ciebie . :)
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 11 marca 2008, 21:01
Jakże przyjemny tekst w natłoku poważnych : )
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 11 marca 2008, 21:22
niebanalny.. oj bardzo niebanalny:))
Łukasz Radwaniak
Łukasz Radwaniak 11 marca 2008, 22:14
Świetnie się czyta;)
tajemnica
tajemnica 12 marca 2008, 00:03
jest rewelacyjny! czapki z głów po prostu
Tommy Gun
Tommy Gun 12 marca 2008, 00:19
bardzo dziękuję za te słowa. Dajcie już spokój, bo mnie wbijecie w dumę, a może nawet ambicję;) Pozdrawiam
Ms.Silence
Ms.Silence 13 marca 2008, 15:44
suuperr....( xP)
przysłano: 11 marca 2008 (historia)

Inne teksty autora

ryba w gazecie
Tommy Gun
Masarzysta
Tommy Gun
Umówki
Tommy Gun
Wódka
Tommy Gun
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca