Literatura

Bal (wiersz)

Tommy Gun

  

Fałszywy ton pogłosem złym

Ukośnie dolatuje

I stopy me w ten krzywy rym

Chybotem wpasowuje

 

Zataczam się, gdy rytm mnie gnie

I czekać nie chcę cody

Choć teraz trudniej mówić ,,nie''

Niż kiedy byłem młody

 

Gdym młody był nie cierpiał wzrok

Kolorów jaskry wstydu

A teraz oczy koi mrok

Quaziefemerydu

 

Próg, stopa, balans, potem sus

I gnę się jak mi grają

A z czary swąd, co tnie jak mróz

To picie nam podają

 

Wypijam haustem miary dwie

Na ostrza stając progu

To panaceum chroni mnie

Od w mordę wzięć na rogu

 

Muzyka znośna, trzymam takt

Choć trochę się odsuwa

Pięść, szczęka, bucior, bebech, znak

I drab parszywie spluwa

 

Majaczy kumpla blady wzór

Oczyma zachęcanie

Rzygając toczę się jak wór

Już niknie balowanie

 

I dzisiaj obcym będzie bal

A siła jest sprzężenia

Bo w którejś z prowizorki sal

Uchylę wrota mienia

 

Lecz tango złe, czy rytmu tik

Nie spsują mi matrycy

A bal ten w raut chce zmienić w mig

Na jasnej gdzieś ulicy


niczego sobie+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Zły Miś
Zły Miś 23 marca 2008, 10:35
jakoś nie mogę się odnaleźć w Twojej poezji, ale że należy być obiektywnym, powiem, że nie jest źle. W niektórych miejscach gubisz trochę rytm i to przeszkadza, ale mając na uwadze Twój styl i charakter pisania, jest OK.
Marek Dunat
Marek Dunat 23 marca 2008, 18:27
a ja ze zdziwienie stwierdzam ,że drugi (z kolei) Twój wiersz mnie nie trafił . coś nie jest tak . niby styl ,który mnie akurat przekonuje , niby rytm , który bardzo mi odpowiada, jednak język jakiś chropowaty . niektóre użyte wyrazy jakby naciągane . bo cóz to jest : ,, spsują,, , ,, wzięć,, ? 6 zwrotka zupełnie na nie . wybacz Tommy - to nie poziom do którego przyzwyczaiłeś.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 23 marca 2008, 21:11
Cóż, mi się akurat wiersz spodobał, ale nie mogę zdezintegrować błędów wytkniętych przez Anathemę.
ew
ew 24 marca 2008, 19:14
ja się wtrzymuję , róbta co chceta:)
Tommy, pozdrawiam:)
Marek Dunat
Marek Dunat 24 marca 2008, 19:18
estelko . bądź katem lub prooomuj :D
estel
estel 24 marca 2008, 22:02
katem? ja?!
nie tym razem. płynnie i z uśmiechem. to baluj na pierwszej.
tajemnica
tajemnica 24 marca 2008, 22:53
Hmm nigdzie nie pogubił mi się rytm czytając ;)
Lubię takie wiersze i podoba mi się, choć masz lepsze wiersze w swoim dorobku. Ale w końcu ile ludzi tyle gustów. :)
Pozdrawiam tajemnie ;)
przysłano: 23 marca 2008 (historia)

Inne teksty autora

ryba w gazecie
Tommy Gun
Masarzysta
Tommy Gun
Umówki
Tommy Gun
Wódka
Tommy Gun
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca