Literatura

* moje rubato * (wiersz)

whiteshrew

 

jak w dziecku kołysanka

gra we mnie Żelazowa Wola

 

zakamarki najpiękniej kłębiącego się kurzu

które dawniej czyściły amory

 

fragmenty tkwiących w pożółkłym pergaminie nut

co kiedyś gromadą uciekały spod palcy

 

podłoga jeszcze nimi oddycha

 

głośniej z każdą godziną

forte i piano aorty pcha mnie do pióra

nie tak sprawnego jak dłonie które ciągnęły

z za szafy pauzy i z rękawów krzyżyki

ale dzisiaj czary lekko nie płyną

 

romantyzm to piętno

 

żelazną wolą zamykam okna niepamięci

zaciągniętą zasłoną nie pozwalam jej pokazać

jak blisko mnie krąży

 

jestem zajęta

dzisiaj papierowym rubato tańczę poloneza

 

 

wciąż odtwarzam etiudy

aż spod pióra dźwięki polecą

 

 

 


wyśmienity 6 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
whiteshrew
whiteshrew 26 marca 2008, 09:50
Tekst jest świeży baaaaaardzo, dlatego jestem otwarta na rady :)
Zły Miś
Zły Miś 26 marca 2008, 13:16
Moniko, zadziwiłaś mnie. Tyle. Czytałem to z pewnością, że czytam jakiś bardzo stary wiersz :) pod wrażeniem jestem stylu i klimatu. brawo
whiteshrew
whiteshrew 26 marca 2008, 18:16
:) wiersz jest bardzo świeży bo z dzisiaj a nie jak zazwyczaj z wczoraj ;> ale taki przesiąknięty wspomnieniami z dawien dawna :]
Latte
Latte 26 marca 2008, 20:01
White czekam...;)
ew
ew 26 marca 2008, 20:59
Potańcowanie zrobiłaś wcale niezłe. Gratuluję poziomu, jest naprawdę dobrze.
urughai
urughai 27 marca 2008, 07:26
W całej nucie lekkości..............."palcy" mnie kłują...
whiteshrew
whiteshrew 27 marca 2008, 07:56
Przyznaję racje...lepiej by było dłoni :]
urughai
urughai 27 marca 2008, 07:58
:-)
LitlleDragon
LitlleDragon 27 marca 2008, 12:24
melodyjnie Popłynęłaś wspomnieniami.Nie przepadam za muzyka poważną, ale w Twoim wykonaniu, przyjemnie się zasłuchałem. Nie widzę tam jakowychś poprawek do naniesienia. jak dla mnie Superkowy:DDD
przysłano: 26 marca 2008 (historia)

Inne teksty autora

* ja romantyczna
whiteshrew
* autoportret
whiteshrew
*a za oknem motyle
whiteshrew
* a za oknem motyle
whiteshrew
* cztery kąty *
whiteshrew
* nieostro *
whiteshrew
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca