Literatura

Miałem zadanie (wiersz)

Aleksander Pelc

  

Miałem zadanie zagrać siebie na twardych deskach  

Przygotować się specjalnie do mojej życiowej roli

Niezrozumiałego tekstu nauczyć od początku

Strzępy tylko potrafiłem odtworzyć z zakurzonej prawdy

 

Miałem zadanie zagrać siebie przez chwilę

Stanąć przed widownią co mnie dla niej stwarza

Raz jeden jedyny wcielić się przeze mnie

Grać i tak wygrać swe targanie dla innych

 

To jedno zadanie miałem wykonać bezbłędnie

Przy światłach pokazać się z góry onieśmielających

Nie reagować na konsternacje wszelkiego rodzaju

Twarze wstrząśnięte pomijać i zakryć się sobą

 

Długo próbowałem zaangażować się w pracę

Nad swoją kreacją wykutą z intymności

I będąc pewnym do końca że wyjdę na scenę

Tekst zarzuciłem nie przekraczając jej progu

 

                     _     _     _

 

A potem wróciłem do moich zadań codziennych

Zagrałem nawet Ciebie z kunsztem i polotem

Stworzyłem postaci wcielenia wielorakie

Dostałem aplauz spełniając zadanie

 

Zagrałem idealnie


wyśmienity 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Zły Miś
Zły Miś 1 kwietnia 2008, 11:29
a po co te kreski przed ostatnią strofą? nie obraź się, ale jak dla mnie, trochę przegadane.
tajemnica
tajemnica 1 kwietnia 2008, 14:39
Trafił we mnie cholernie mocno. Pomimo zbyt wielu zaimków treść przemawia do mnie z wielką siłą.

"Długo próbowałem zaangażować się w pracę
Nad swoją kreacją wykutą z intymności
I będąc pewnym do końca że wyjdę na scenę
Tekst zarzuciłem nie przekraczając jej progu"

ta strofa jest moja, jak o/dla mnie napisana. Pomimo lekkiego przegadania dodaję do ulubionych, dzięki za ten wiersz.
Marek Dunat
Marek Dunat 1 kwietnia 2008, 23:10
kreski trochę przeszkadzaja , ale cóz - to jakby niepotrzebny element graficzny . merytorycznie wiersz przemyslany i madrze napisany . zarzuciłbym lekkie przegadanie , ale jako debiut całkiem , całkiem .
przysłano: 1 kwietnia 2008 (historia)

Inne teksty autora

NA OCZY KRÓLEWNY ANGIELSKIEJ
Daniel Naborowski
Do złej baby
Daniel Naborowski
Dawni Mistrzowie
Zbigniew Herbert
Wadimowicz
Aleksander Pelc

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca