Literatura

Wy-twór (wiersz)

Tommy Gun

 

Trzeba wziąć konceptu witkę

Nie żałować wsadu z bani

Sformułować w słowną  zbitkę

By trochę pografomanić

 

W formę włożyć to kapryśną

A proporcje też zachować

Niech czytacze nie pomyślą

Że ma forma wypiek chować

 

Można dodać neologizm

Słowo ponawykręcane

Wszak przyjemny ma być snobizm

A motywy nieprzebrane

 

Aluzyjką przyozdobić

By gorzkawe było w smaku

Trochę piany można pobić

Pointę sypnąć zamiast maku

 

Wyśmienitym aromatem

Musi drażnić wprawne nozdrza

A kierować się schematem

W żadnym razie tu nie można

 

Słodkie ma to być w spożyciu

Niekoniecznie lekkostrawne

Dobre nawet po przepiciu

Nieraz smutne, raz zabawne

 

Przy wypieku wszak uważać

Choć nie patrzeć tu na szmalec

Czy się czasem nie wytwarza

Najprawdziwszy nam zakalec 


wyśmienity– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Zły Miś
Zły Miś 13 kwietnia 2008, 12:59
taki Twój :)
Marek Dunat
Marek Dunat 13 kwietnia 2008, 17:10
przydługa troszkę fraszka , ale miła.

Rym następny jest z przedszkola
By proporcje też zachować
Ale jeśli Twoja wola
Że ma forma wypiek chować :D
no wybacz. o takie rymy Ciebie nie posądzałem .
tryptyk
tryptyk 14 kwietnia 2008, 15:00
tym razem jednak lekkostrawne, ale takie teksty też są jak na moje niekoniecznie wprawne nozdrza potrzebne
ew
ew 14 kwietnia 2008, 19:47
Fajne, i sympatyczne. W kilku miejscach zachwiania przez naciąganie rytmu np "Choć nie patrzeć tu na szmalec'" - widać że "tu" włożone na siłę dla zachowania płynności , niemniej jednak czyta sie nieźle
Andrzej Talarek
Andrzej Talarek 14 kwietnia 2008, 20:07
No i fajnie. Dla mnie starego poezja kończy się gdzieś na Baczyńskim z jego śpiewnymi wieszami, których słów nawet nie trzeba rozumieć, wystarczy słuchać i słyszy się wtedy piękną muzykę słów. Lubię w wierszu rytm, lubię jak wiersz można zaśpiewać, wystukać. Cieszę się, że jeszcze ktoś inny lubi jak mu się rymuje.
przysłano: 13 kwietnia 2008 (historia)

Inne teksty autora

ryba w gazecie
Tommy Gun
Masarzysta
Tommy Gun
Umówki
Tommy Gun
Wódka
Tommy Gun
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca