Literatura

List do J. (wiersz)

GosienkaD

Panie Jezu czy byłeś kiedyś harcerzem?
musiałeś być i ja w to wierzę...
Tylu osobom przywrocileś wiarę,
daleś nadzieję, milość, ofiarę.
Zdecydowaleś się poświecić Jemu,
swemu Ojcu Najświętszemu.
Wątpiłeś, starałeś się, nawracałeś,
pomagałeś, działałeś, poganiałeś.
Poganiałeś do pracy, do celu swego,
bo w życiu nie ma nic ważniejszego.
Od Ciebie i od celu który nas kieruje,
przez wichrowe wzgórze, przez wielką kalużę.
Szedleś nie zastanawiałeś się gdzie dojdziesz,
czy kolorowy latawiec życia pojmiesz.
Mijales biedaków,żebrakow łajdakow,
mijaleś wszystkich nawet tych prostaków.
Nie przeszedłeś obojętnie i za to Ci dziękuję,
najpiękniejszą gwiazdkę z nieba Ci podaruje.
Abyś był szczęśliwy w tej swojej ofierze,
nasz niezawodny wieczny pasterze.
Byś swych owiec nie zgubił przy wołaniu wilka,
aby Twoja miłość do Nas nie zanikła.
Aby nie kierowały nami pieniądze, pycha, władza,
niech wszystkim na świecie ten fakt ciągle przeszkadza.
Niechaj nie było dziur, w siatku sumienia,
dziur dazacych do zbawienia spod obfitego winy kamienia.
Bo na Zbawienie zasługuje każdy,
ten śmieszny i ten poważny.
Ten goły i ten odziany,

chociazby w najgorsze łachmany.
W łachmany grzechu i poczucia winy,
kiedy w popłochu wystrzeliły ostatnie karabiny.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Zły Miś
Zły Miś 18 kwietnia 2008, 14:18
daŁeś, miŁość, zdecydowaŁeś ... - popraw.

pomagałeś, działałeś, poganiałeś.
Poganiałeś do pracy, do celu swego - niepotrzebne powtórzenie.

Mijales biedaków,żebrakow łajdakow,
mijaleś wszystkich nawet tych prostaków - strasznie naciągnięte, chyba tylko po to by zrymować, niestety nie o to chodzi by rymować za wszelką cenę. I te literówki wszechobecne.

do kompletnego remontu. Nie podoba się.

Szedleś nie zastanawiałeś się gdzie dojdziesz - przykład zgubionego rytmu


Poganiałeś do pracy, do celu swego,
bo w życiu nie ma nic ważniejszego.
Od Ciebie i od celu który nas kieruje - i kolejne (celu)

Bo na Zbawienie zasługuje każdy,
ten śmieszny i ten poważny - momentalne skojarzenie z Arką Noego, a czy to poezja?

dojdziesz-pojmiesz - przykład trochę rymu z okolic Częstochowy

kompletnie nieudana próba wiersza o zbawieniu, Chrystusie. Słabiutko. Przykro mi, ale mam nadzieję, że niedługo nas czymś zaskoczysz.
Pozdrawiam
Marek Dunat
Marek Dunat 18 kwietnia 2008, 14:31
no niestety . drugie podejście równie nieudane jak pierwsze. moze i dałoby sie uratować z całości kilkanaście fraz, ale nie ma na to czasu. poezja współczesnego świata potrafi być pośpiech .
przysłano: 18 kwietnia 2008 (historia)

Inne teksty autora

Trudne pytania
GosienkaD

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca