Literatura

Poranek (wiersz)

Andrzej Talarek

Za ładne? Kiczowate? Może. Ale co ja na to poradzę, na ten mój gust. Trochę się jednk natrudziłem, szukając tak wielu rymów.

  

Poranek

 

Poranek wstaje

Jaśnieje światło

Oczy otwarte

Spokojny świat

 

Znów dziś dostaję

Piękno zbyt łatwo

Jakby nie warte

Przebytych lat

 

Śpiewam do Boga

Razem z ptakami

Spokoju pieśni

Na dobry dzień

 

Zanika trwoga

Z rosy kroplami

Że to się prześni

Jak nocny cień

 

Bo przecież ptaki

Są tak prawdziwe

I  ciepło daje

Słoneczny krąg

 

I w tobie takie

Są urodziwe

Pachnące maje

Wśród polnych łąk

 

Zielona trawa           

Ogród pokryje

Kropelki rosy

Odmierzą czas

 

Chwilo łaskawa

Wciąż serce bije

I szepcą głosy

Ukryte w nas


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 6 maja 2008, 06:39
powiem tak..
rymów sie nie szuka-one same się znajdują:))
a jesli za bardzo sie szuka to różnie wychodzi...
a banał i kich pojecia wzgledne i juz kiedys panu napisałem że jesli dla pana ok to ok i juz:))
..
.. 6 maja 2008, 08:30
ale ta forma...
n
i
e

d
a

s
i
e

c
z
y
t
a
ć
bragi
bragi 6 maja 2008, 14:42
S ma rację. Ja byłbym dał coś taki myk:

"Poranek wstaje jaśnieje światło
Oczy otwarte spokojny świat
Znów dziś dostaję piękno zbyt łatwo
Jakby nie warte przebytych lat

Śpiewam do Boga..."

Ale to tylko moja wizja.
Pozdrawiam.
Zły Miś
Zły Miś 6 maja 2008, 15:08
Za SSmarkiem. Niezbyt udany wiersz, a wiem przecież, Panie Andrzeju, że Pan potrafi.

Pozdrawiam,
m.
estel
estel 6 maja 2008, 16:09
faktycznie, jeden ze słabszych wierszy pana autorstwa. być może, że wina zapisu, niedobrze się czyta i sztucznie wydłuża to wiersz, gdy w wersie są dwa, w porywach trzy słowa. pozdrawiam.
przysłano: 5 maja 2008 (historia)

Inne teksty autora

Pleśń
Andrzej Talarek
Przesilenie wiosenno letnie
Andrzej Talarek
Pierwszy dzień lata
Andrzej Talarek
Pentaemeron
Andrzej Talarek
Z Horacym o przemijaniu
Andrzej Talarek
Grochowiska
Andrzej Talarek
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca