Literatura

Kot (wiersz)

Andrzej Talarek

O kocie, którego nie mam


Kot samotny wędrowiec

Po drogach jemu znanych

Za nicią niewidzialną

W labiryntach bukszpanu

 

Szuka spraw nieskończonych

W swej kociej perspektywie

Rozwiązań ostatecznych

Dla myszy i dla wróbla

 

Zamyśla się czasami

Na płocie siedząc cicho

Rozważa o wyższości

Miejsca nad ludzkim sercem

 

Nie lubi przeprowadzek

Za płot którego nie zna

Ani  psa który skacze

Na drzewo tak jak koza

 

Nie czuje swej gładkości

Pod dłoni miękkim gestem

Nie stara się zrozumieć

Zachwytu nad mruczeniem

 

Samotny od początku

Śmierci zabrany rankiem

Z worka w którym do rzeki

Wrzucony miał być z mostu

 

Wdzięczności nie doświadczy

Ten który go wybawił

Na zawsze pozostanie

Sam ze swą samotnością


niczego sobie+ 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marek Dunat
Marek Dunat 14 maja 2008, 20:59
czytając ten wiersz w oczach mam obraz Nerona ( w osobie Michała Bajora). nie bardzo znam sie na tego typu antycznych wersach , ale maja one swoja magie . poprzez taki a nie inny rytm kojarzą mi sie nierozłącznie z przeszłym już światem . ciężka jest dola kota.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 15 maja 2008, 10:42
Popraw tylko ten początek, by tak nie odstawały słowa dziwnie.
Kot ma podobno 9 żyć. Człowiek ma jedno i się tak zastanawiam, kto ma lepiej?

Ładny wiersz, naprawdę przypadł mi do gustu. Życiowy.
Andrzej Talarek
Andrzej Talarek 15 maja 2008, 19:50
Nie wiem, jak się poprawia, chyba musiałbym opublikować jeszcze raz
Andrzej Talarek
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 15 maja 2008, 19:54
To ja poprawiłem. Na przyszłość - u góry wiersza jest zakładka 'zmień tekst'. Tam sobie można modyfikować do woli : )

No to śmig! na pierwszą : )
Łukasz Radwaniak
Łukasz Radwaniak 15 maja 2008, 21:35
koty mają w sobie coś tajemniczego, a ich personifikacja jest ciekawym pomysłem
przysłano: 14 maja 2008 (historia)

Inne teksty autora

Pleśń
Andrzej Talarek
Przesilenie wiosenno letnie
Andrzej Talarek
Pierwszy dzień lata
Andrzej Talarek
Pentaemeron
Andrzej Talarek
Z Horacym o przemijaniu
Andrzej Talarek
Grochowiska
Andrzej Talarek
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca