Literatura

Kat-olik (wiersz)

norka

Wrzucam na prośbę jednego, śmiesznego osobnika...

 

Mario, Matko Boża,
módl się za nimi grzesznymi,
o mnie zapomnij.

 

Napluto mi pod nogi,
przyzwyczaiłam się.
Nie wiesz, jak wiele na Golgocie
wsiąkło w ziemię wspólnych łez.

Dumna, że syn umarł za ludzi?
Ja umarłam za Chrystusa.

 

Będę wiecznie cierpieć?
Trudno. Od zawsze pływam 

w grzechu pierworodnym.

Twoje niebo?
Człowiek zawsze pragnął tego,

co dla niego najgorsze.

 

Zadrzyj wyżej głowę,
to już nie zabija.
Najwyżej skręcisz sobie kark.


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
bragi
bragi 15 maja 2008, 22:22
Tak... Czyli śmiesznym osobnikiem jestem :-)
Może i tak, ale udało mi się Cię przekonać, czuli chyba in plus ;-)
Co myślę wiesz dobrze, więc nie będę trwonił słów.
Ściskam paskudnie mocno.
B.
norka
norka 15 maja 2008, 22:27
Owszem, jesteś. Wyjątkowo śmieszny osobnik :-)
Ściskam siarczyście.
Latte
Latte 15 maja 2008, 22:29
No nareszcie jestes:)

kawowo ściskam!
hayde
hayde 15 maja 2008, 22:32
Dużo tu chrześcijańskich motywów ostatnio. Chyba muszę go na "trzeźwo" jutro przemyśleć.
Alleluja! Wreszcie wracasz!
:*
szklanka
szklanka 16 maja 2008, 10:08
dobrze,że Cię namówił. zastanawiający wiersz.
Marek Dunat
Marek Dunat 17 maja 2008, 08:23
no norko , tym razem dajesz do myslenia. sporo mozna by zmienić w zapisie, troszkę skrócić , wyrzucić . w sumie jednak z wszystkich Twoich tekstów ten wydaje mi sie byc najlepszy .
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 17 maja 2008, 13:48
Cóż za profanacja!
I nie razi. Podoba się.
Andrzej Talarek
Andrzej Talarek 17 maja 2008, 23:12
Podoba mi się. Pierwszy dziasiaj. Tylko to "zadrzyj" straszliwie mnie razi.
Pozdrawiam
Andrzej Talarek
przysłano: 15 maja 2008 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca