Literatura

Góry moje (wiersz)

Andrzej Talarek

 

Góry moje

 

Góry czerwone żelazem ziemio mej wyobraźni

Zrodzonej wśród nietoperzy i sów milczących lotów

Gdy ludzie byli wilkami dla wilków i swych braci

A zapach się mieszał trupi z wonią łąki zieloną

 

Chmury przydają wam skrzydeł byście w symbol wzleciały

Roję bo przecież zwyczajność o żer codzienny woła

Mając w swych trzewiach smród śmierci balast tak niewygodny

Już nigdy nad kiczowatość piękna się nie wzniesiecie

 

Wspomnień dziecięcość różowa oleodruk pamięci

Nie kryje krwawych widoków zupełnie nie pasują

Sielankę może zakłócić mordowane marzenie

 

To że pięknem się cieszę gdy sowy z łowów wracają

Na głos mnie głuchym nie czyni zduszony w waszym wnętrzu

Miłości krzyczącej ratunku do tych co pozostali

 
 
		

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marek Dunat
Marek Dunat 31 maja 2008, 09:46
zwabiony górami czytam sonet i myślę ,że popełniłeś go na zimno , starając się zachowaqć poprawność stylu jaki sobie narzuciłeś . i myślę , że to Ci się udało.
Andrzej Talarek
Andrzej Talarek 31 maja 2008, 11:44
Masz wyczucie, gratuluję. Nie myślałem, że to tak widać. Z tymi górami to jest tak, że się tam urodziłem a wychowywałem w Mielcu. Teraz tam często wracam z racji obowiązków służbowych i ostatnio to napisałem. Żyłem zawsze bardziej z tajemnicą tych gór, nakręcaną zresztą przez prasę (bo to oczywiście Gry Sowie) niż z ich i moją w nich codziennością.
Ale uważałem, że się to im ode mnie należy.
Pozdrawiam
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 31 maja 2008, 11:55
Generalnie nie lubię takiej tematyki, o górach. Tytuł słaby. Ale kunsztu w opisaniu tego nie ujmę.
przysłano: 31 maja 2008 (historia)

Inne teksty autora

Pleśń
Andrzej Talarek
Przesilenie wiosenno letnie
Andrzej Talarek
Pierwszy dzień lata
Andrzej Talarek
Pentaemeron
Andrzej Talarek
Z Horacym o przemijaniu
Andrzej Talarek
Grochowiska
Andrzej Talarek
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca