Literatura

z cyklu o kobiecie. (wiersz)

szklanka ?

  

brakuje ci kobiecych kształtów i dziecka

ale masz za to samochód klasy a

biały kołnierzyk i perlisty śmiech na widok prawdy

 w pozycji twoich matek z ustami w brokacie

skończysz

gotując rocznice w siódmej wodzie po kisielu

znowu pewnie wykipi

zalewając nam kuchenkę i ceramiczne pożycie małżeńskie

 

patrz jak twoi ojcowie

 na sztywne od krochmalu halucynogenne rozgoryczenie

i wywołaj sztuczne łzy

 bo dorosłe kobiety nie płaczą przecież

rozwiązują tylko o poranku krzyżówki w echu dnia

marząc o ulubionych psach swoich mężczyzn zamkniętych w lodówkach

poranek to taka kobieca pora

 lodówki byłyby z magnesami i samoprzylepnymi kartkami z groźbami rozwodu

później wychodzą do parku i zabawnie machając rękoma patrzą w niebo

 wyszczekana pieprzona nostalgia

 a wieczorem zanim się ściemni wracają

 do swych półsennie spełnionych małżeństw

zawiedzione bo przecież kury domowe

 nie latają


wyśmienity 7 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
mol
mol 1 czerwca 2008, 22:19
Mocny tekst, dobre póro, momentami przerysowane, ale we właściwym kierunku, i nie razi,a wzamacnia -:)
tryptyk
tryptyk 2 czerwca 2008, 00:07
temat poruszany wielokrotnie a jednak podany bardzo ciekawie, trafia do mnie, trafia mnie, wracam tu już kolejny raz i pewnie będę jeszcze wracać
Marek Dunat
Marek Dunat 4 czerwca 2008, 08:01
zrobiłas to z wdziękiem . masz bardzo subtelne i zarazem mocne pióro .
sens 5 czerwca 2008, 13:36
halucynogenne rozgoryczenie - na pewno? to nie. to nieudane małżeństwo.
sa dobre fragmenty tego tekstu np:
w pozycji twoich matek z ustami w brokacie - obrazowe
ale...... dużo potknięć. prześwietlonych fragmentów.
nierówny tekst. pozdrawiam
Karol Ketzer
Karol Ketzer 8 czerwca 2008, 19:00
nie odpowiada mi taka programowość i atak na "parszywy babilon" w ten sposób prawie propagandowo
przysłano: 1 czerwca 2008 (historia)

Inne teksty autora

antonimy (7)
Karolina J.
antonimy(5)
szklanka.
antonimy(4)
szklanka.
antonimy(3)
szklanka.
psychomachia
szklanka.
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca