Literatura

Żal (wiersz)

Andrzej Talarek

po śmierci młodego człowieka

Żal

 

Pozostanie po tobie kilka wspomnień wciąż bledszych

jakaś kartka z zeszytu uśmiech zdjęcia beztroski

słowa echem błądzące między domem i grobem

z matki płaczem zmieszane pod kościoła sklepieniem

 

I jest ból taki wielki jak gdy serce wyrwane

jak gdy dziecko umiera a rodzice zostają

oszaleli w rozpaczy  tłukąc szklane naczynia

krwią serdeczną swą pisząc  proste słowa o życiu

 

Tak nie w porę odszedłeś kiedy wszyscy czekali

i wierzyli że jeszcze twoja droga daleka

i że tyle przyniesiesz z niej słów jasnych radością

spojrzeń w siebie rysunków odmian losu na chwilę

 

Przyjaciele wyrośli po tej stronie otchłani

Są jak dęby nad grobem w krzyż złamane konary


niczego sobie 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marek Dunat
Marek Dunat 30 czerwca 2008, 13:57
najbardziej podoba mi sie tutaj rytm , którego nie gubisz. czyta sie z przyjemnością , bez zgrzytów, choć w ostatnim wersie drugiej strofki , aż prosi sie o inwersję. ( ciekawe , dlaczego akurat tam jej nie zrobiłeś ? ) moja ocena bdb.
ew
ew 30 czerwca 2008, 16:11
Mnie się też podoba, smętnie ale nie smutno, przemyślenia się nasuwają same przy czytaniu, a nad pointą nie sposób przystanąć na dłuższą chwilę
Andrzej Talarek
Andrzej Talarek 30 czerwca 2008, 21:41
Dziekuję za dobrą ocenę. Moja żona wróciła z pogrzebu tego chłopaka, ja byłem w pracy. Już tak jest, że jak coś czowieka bardziej poruszy to i pisze prawdziwiej.
Pozdrawiam
Nie ma mnie
Nie ma mnie 2 lipca 2008, 01:54
Owszem szczerze, to bardzo cenię w poezji. Ale warsztatowo i z doborem środków poetyckich jeszcze wiele do przemyślenia.

Pozdrawiam.
przysłano: 29 czerwca 2008 (historia)

Inne teksty autora

Pleśń
Andrzej Talarek
Przesilenie wiosenno letnie
Andrzej Talarek
Pierwszy dzień lata
Andrzej Talarek
Pentaemeron
Andrzej Talarek
Z Horacym o przemijaniu
Andrzej Talarek
Grochowiska
Andrzej Talarek
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca