Literatura

wrodzona wada wzroku (wiersz)

szklanka.

  

nagminność interpretacji wybiórczych usiadła na mnie

i na was panowie okrakiem naciskając pod tekstem

na przycisk z fobią 

 

rodzaj żeński ułożył się spokojnie w ściągnięte brwi

z wiarą w rozkosznie mądre miny i zbyt proste nosy

profil humanistyczny wydaję się bardziej wiarygodny

nawet lekko ludzki

 

ja też nienawidzę tych podwórek o których się nie krzyczy

plakietek z bladoczerwoną powłoką i kolejnych diet

cud nad wyschniętą kałużą

 

owińmy się ciasno folią kultywując

patriotycznie obskórny detoks żeby polska

była polską matką kochanką mężem

sprzedawcą jajek z niespodzianką

 

podglądnijmy nagą przeszłość

z perspektywy cyfr nazw i znaczeń

posiłkując się zdawkowym dniem dobrym

do niewidzenia


wyśmienity– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
bajkonur
bajkonur 6 sierpnia 2008, 13:46
eee:D mi się podoba! i znów tytuł mnie zmylił;p
bajkonur
bajkonur 6 sierpnia 2008, 13:47
i fajne przejście z dietami:)
Michał Domagalski
Michał Domagalski 7 sierpnia 2008, 14:43
Teraz daję 'wyśmienity'. Z uzasadnieniem wrócę. Szczególnie dobra (przy pierwszym czytaniu) ta strofoida:

owińmy się ciasno folią kultywując
patriotycznie obskórny detoks żeby polska
była polską matką kochanką mężem
sprzedawcą jajek z niespodzianką

Pozdrawiam!
Marek Dunat
Marek Dunat 7 sierpnia 2008, 14:57
tak . po prostu tak .
Zły Miś
Zły Miś 7 sierpnia 2008, 15:51
Nie obraź się Szklanko, ale niestety też nie mogę nic więcej powiedzieć o wierszu, niż to, że jest dobry.
szklanka
szklanka 7 sierpnia 2008, 22:31
no trudno .
Michał Domagalski
Michał Domagalski 7 sierpnia 2008, 22:36
Mam wrażenie, ze w Twoich tekstach jest coraz lepiej. Pojawia się lingwizm (taki rodem z Nowej Fali). Wydobywasz wieloznaczność słów - coraz subtelniej. Wygrywasz także utarte zwroty - nadając im nowych znaczeń. Ten tekst dodaję do ulubionych.
Pozdrawiam!
przysłano: 6 sierpnia 2008 (historia)

Inne teksty autora

antonimy (7)
Karolina J.
antonimy(5)
szklanka.
antonimy(4)
szklanka.
antonimy(3)
szklanka.
psychomachia
szklanka.
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca