Literatura

błąd demograficzny (wiersz)

szklanka.

  

rzeczywistość narodziła się przedwcześnie

jako wybrakowany egzemplarz

w niej bezkształtna masa ludzkości cuchnie defektem

tamuje niedorzeczny

dopływ młodej krwi

 

zwątpisz w tradycję widząc szaleńca

w konwulsyjnym bólu z zapytaniem w oczach

przepraszam czy widzieli państwo może koniec świata

bezczelnie wzruszalibyśmy ramionami

nie przywykliśmy słuchać homeryckich bredni

 

 

w wiadomościach usłyszę

że bóg zwymiotował na nas trzecią wojną światową

powalczę

o syndrom srebrnego medalisty

w relacji na wpół żywo

za plecami wyginie do dna

poprawny gatunek

z krzyżem i dynamitem u szyi

 

heterosapiens


wyśmienity– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
bajkonur
bajkonur 11 sierpnia 2008, 14:46
moc! w tym kontekście ostatnia strofa bardzo mi pasuje. nie no. mocne, ostre, mi się podoba. więcej!
Michał Domagalski
Michał Domagalski 11 sierpnia 2008, 20:36
"poprawny gatunek
z krzyżem i dynamitem u szyi"

ciekawe. Chociaż najbardziej ujmuje mnie:

"bezkształtna masa ludzkości cuchnie defektem
tamuje niedorzeczny
dopływ młodej krwi" - znowu lingwistycznie. Szczególnie ten odsyłający do kilku pól semantycznych przymiotnik 'niedorzeczny'. U-rzeka! Szczególnie, że w Twoich tekstach ów lingwizm pojawia się całkiem naturalnie. Wprowadzasz go bez większych potknięć dla płynności tekstu. Nawet końcowych 'heterosapiensów'.

Warte uwagi są też silne emocje, jakie odczuwa się w tym tekście.

Dodatkowo: te apokaliptyczno-naturalne wizje. Bo niby zagrożenie jakieś, jakieś zmiany, ale i tak 'bezczelnie wzruszalibyśmy ramionami'.

Pozdrawiam!
Marek Dunat
Marek Dunat 12 sierpnia 2008, 12:00
,, w niej bezkształtna masa ludzkości cuchnie defektem,,
- to nie. zbyt łopatologiczne.
dalej sielsko- anielsko.
przysłano: 11 sierpnia 2008 (historia)

Inne teksty autora

antonimy (7)
Karolina J.
antonimy(5)
szklanka.
antonimy(4)
szklanka.
antonimy(3)
szklanka.
psychomachia
szklanka.
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca