Literatura

Wiersz trzyczęściowy [bez tytułu] (wiersz)

Marlenka

<!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P {

*

 

Miłość...

Co to właściwie znaczy?

Używamy tego słowa, a nawet nie wiemy co to jest...

To dziwne...

Czy wszystkim się wydaje, że każdy doznaje miłości?

Bo nie każdy...

To straszne...

Niektórzy z nas naprawdę nigdy nie doznawali miłości,

Ale potem...

To jest piękne!

Po czasie męki mieć kogoś bliskiego,

Kogoś kogo możemy kochać całą swoją miłością i całym swoim sercem...

Kogoś komu możemy ufać...

 

**

 

Ufność...

Każdy chciałby mieć osobę,

Której mógłby bezgranicznie ufać...

Ale czy każdy wie co to znaczy ufać?

Raczej nie...

Ufać można w smutku,

W łzach,

W radości,

W miłości...

Czy to wszystko?

Nie...

Czy gdy mówimy "kocham cię" zawsze jest to prawdą?

Czy osoba, której to mówimy ufa nam?

Ale czy my możemy jej zaufać?

Tego nie wiadomo...

Ale mimo wszystko ufajmy tej osobie,

Kochajmy ją,

Radujmy się z jej słów,

Bo radość w ufności jest ważna...

 

***

 

Radość w ufności...

To to, że cieszymy się z tego,

Że możemy komuś ufać,

Jesteśmy wtedy szczęśliwi...

Ale radość?

Niektórzy nie wiedzą co to radość,

Bo jej nie doznawają...

Szukajmy osób, które są nieszczęśliwe,

Spróbujmy podzielić się z nimi:

Swoją radością,

Swoim szczęściem i ciepłem.

Pomagajmy im...

Każdy człowiek jest wart bezgranicznej MIŁOŚCI, UFNOŚCI i RADOŚCI...

Ale jednak musi zasłużyć na to swoim dobrem.

Niech DOBRO zaistnieje w naszym życiu.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
bajkonur
bajkonur 22 września 2008, 23:35
a) maczek, robaczki, kropeczki. dziewczyno jużem głuchy nie oślipiaj starca!
b) poezji w tym brak. ot kilkanaście równoważników zdań i oczywistych oczywistości.
nie. zjedzą Cię. ale próbuj a przede wszystkim dużo czytaj!
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 23 września 2008, 11:01
Banał, niestety.
przysłano: 22 września 2008 (historia)

Inne teksty autora

Dla Nich
Marlenka
Dla Ciebie
Marlenka
Wszystko co mam
Marlenka

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca