Literatura

My a oni (wiersz)

wordila

 

My – towarzysze broni,

oni – dla nas nieznaczący, znikomi,

my – razem, tu i teraz,

oni – w oddali, gdzieś gdzie nie ma nieba,

w nas – radość, tchnienie, tęsknota,

dla nich tylko czerń i słota,

my, nasz, nasi, w nas potęga i siła,

oni – osobno, wspólnota im niemiła,

w odróżnieniu od innych jesteśmy wspanialsi,

w odróżnieniu od nich lepsi i bogatsi,

czasem tylko najdzie nas ochota

odejść na bok, indywidualnie,

ale strach w nas wzbiera,

ogromnie, bezładnie,

bo poczucie wartości nasze jest gdzieś na dnie.

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 29 września 2008 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca