Literatura

Koryto, czyli piosenka i potem (wiersz)

Tommy Gun

 

I

Skleciłem, nie wiem kiedy

W szpalerach spójni lat

Nieświadom stęchłej schedy

Gdym w kubeł mordę kładł

 

Nie kubeł to, azali

Ten,formę stracił wszak

Gwałtownie, choć z oddali

Z koryta żłopię smak

 

Pstrą głowę zanurzyłem

Gdy ciąży - wyjmę w mig

Już włosy namaściłem

I trick się zmienia w tick

 

Refren I

Wpierdzielam z koryta

Ma dusza niemyta

Ciało żywcem lgnie

Gdzie sen

A żupan Kordiana

Przepasa sznur Chama

Chcę wspak pływać

Lecz do przodu

Brnę

 

II

Nielotem, niestojem w sojuszu

Kurhanem z naganem w kontuszu

Ja wtopię się - tu przestrzeń lita

I wara wam od koryta!

 

Refren II

Skopany po pupie

Gombrowicz mnie łupie

Witkacy pragębą

Stu szczęk

A pełnie się śmieję

Gdy nastrój łysieje

Rechotem pobudzi

Mój lęk

 

Solo

nie ma rymu ale rytm

malmsteem barock smaży

dylan pieje richards rze-

czy który nie gorszy

hendrix ich pogodził peace

paru innych kwili ach

pokłonów już garnę stuk

 

III

Kaszlę rapsod w poemacie

Epitafium zmyto

I gdy dziura jest w dogmacie

Wepchnę w nią koryto

 

Refren III (można stosować zamiennie z Refrenem I)

Wpierdzielam z koryta

Dusza niedomyta

Symuluje ból

X dusz

Napuszę się w sobie

(Nie)schemat przerobię

Popłaczę, pośmieję

No, cóż...

 

 

*      *        *

 

Już nie śpiewa koryto

Komu duszę umyto?

Kto prawicę ci poda

Bez rdzy?

Piosnka piękna w zamyśle

Po zbudzeniu zabłyśnie

A co dalej?

Kto słyszy?

Ja?

Ty?


dobry 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marek Dunat
Marek Dunat 30 września 2008, 20:41
Tommy ? a czy Ty nie jesteś w stanie tych swoich tekstów wstawić jako podcasty z muzyką ?
Tommy Gun
Tommy Gun 1 pazdziernika 2008, 14:59
pewnie dałoby radę, ale jakoś nie mam przekonania do formy podcastu.
Jeżeli juz wstawiać coś dla ucha, to lepiej normalnie piosenkę, a nad tym pracuję.
Marek Dunat
Marek Dunat 1 pazdziernika 2008, 15:07
no !! i to jest cos . powodzenia Tommy !!
estel
estel 2 pazdziernika 2008, 18:04
To ma ambicje być zaprawdę dobrą piosenką. Zaśpiewaną poezją - też. Tym samym jestem za.
przysłano: 30 września 2008 (historia)

Inne teksty autora

ryba w gazecie
Tommy Gun
Masarzysta
Tommy Gun
Umówki
Tommy Gun
Wódka
Tommy Gun
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca