Literatura

Opis obrazka (wiersz)

wocemir

Z galerii sztuki bolesnej.

Opis obrazka

 

blady prześwit który podziwiamy na środku

to zroszona solą rana spłowiałego milczenia

 

dalej oko widza jest świadkiem zaistnienia

pierwszego planu na nim dwa greckie posągi

jak dwa bieguny o przeciwnych pulsach

ortograficznie dalekoznaczne znaki

 

światło w obrazie jest skupione pada przejaskrawo

i punktowo jak reflektor rentgen olejnych sumień

 

drugi plan klasycznie obfituje w orzekanie o preparacjach

win

 

w ciemniejszych barwach ujęto wątki poboczne

ktoś ukradkiem zmiata popiół po wiecznym ognisku

wokół którego z czasem nie grzał się wiecznie

żaden domownik

 

ktoś inny przetapia złote ogniwa zsunięte z palców

w monetę za jaką można

kupić zdrajcę

 

zwróćmy też uwagę na wyostrzoną kreskę

zawieszonych w powietrzu

oskarżeń

mocne cieniowanie serc

 

widać próby usilnego poprawiania uśmiechu

jednej z postaci  od grymasu w jasny promyk

znać wybrakowaną linię pędzlowego włosia

 

 

    obrazek właściwie realizuje konwencję

domyka całość w ramach z których

spełza złocenie niczym teatralna kurtyna

kończąc ten głuchoniemy spektakl

pochłaniając płótno na wyścigi

 

akt po akcie

                     

                                                                                                              

 

 

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Michał Domagalski
Michał Domagalski 28 pazdziernika 2008, 09:16
popraw te zbędne wkleiki
wocemir 29 pazdziernika 2008, 17:44
Chodzi Ci o kursywy czy jakieś konkretne frazy?
Michał Domagalski
Michał Domagalski 29 pazdziernika 2008, 17:49
Widzę, że Marek za Ciebie edytował. Czasami dostają się przy wklejaniu "brudy".

Tekst: poprawny. Jeśli raz jeszcze przeczytam, to pewnie coś dopowiem.

Pozdrawiam!
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 30 pazdziernika 2008, 11:28
Chciałbym jeszcze zobaczyć ten obrazek. Tak, poprawny. Nie jest zachwycający, ale obrazowość tekstu i nieźle użyte słowa sprawiają przyjemność przy czytaniu. Lubię takie teksty pod warunkiem, że autor potrafi posłużyć się mową ojczystą. Tutaj tak jest.
przysłano: 26 pazdziernika 2008 (historia)

Inne teksty autora

W dzień burzy
wocemir
Budowa
wocemir
Instrukcja
wocemir

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca