Literatura

rachunek /zardzewiała/ (wiersz)

nancy punkt

 

 

 

wyrywa siwe włosy myśli
retrospektywnie przeglądając kadry
w poszukiwaniu straconego czasu
wstrzymując fizjologicznie narzucony
rytm między jedną a drugą kroplą
zardzewiała

reguluje brwi, poziom hormonów,
przemianę materii, sygnał telewizyjny
stosunki międzyludzkie
systematycznie dbając o linię
konserwuje ciało papilarnie zaciskając
pięści, usta do krwi

wyprostowana uśmiecha się
milionem prób wyuczonym grymasem
wszem i wobec, na przekór, pomimo
bezsłownie wystawiając gwiazdom
rachunek za usługi hydraulika,
płaski brzuch, kłucie w mostku
samotność

 

 

 

 

 


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Anna Nawrocka
Anna Nawrocka 20 listopada 2008, 20:04
napisany na konkurs
temat: samotnośc

forum: www.apogeumpoezji.jun.pl
tussilago 21 listopada 2008, 12:55
I kolejny raz urzekłaś - wtedy klimatem, teraz puentą
'bezsłownie wystawiając gwiazdom
rachunek za usługi hydraulika,
płaski brzuch, kłucie w mostku' - dla mnie perełka
eh, gdyby gwiazdy chciały chociaż płacić...
Szczerze, wyobrażam sobie nawet ten wiersz bez tych dwóch słów kursywą - to co wyrażają, czyta się po prostu w strofach. No ale to już niech Opiekunowie się wypowiedzą może...
Anna Nawrocka
Anna Nawrocka 21 listopada 2008, 19:59
jestem pewna, że za jakiś czas dojdę do wniosku, że masz rację :) teraz jestem na etapie "zawahanie"...
zrumieniłam się kolejny raz
Marek Dunat
Marek Dunat 21 listopada 2008, 21:58
przekombinowałaś z tym tytułem . klamra kursywy - śliczna .
Anna Nawrocka
Anna Nawrocka 23 listopada 2008, 13:04
na innym forum zwrócono mi uwagę na słowo papilarnie, teraz po kolenym "czytaniu" i ja dochodzę do wniosku że wkradł mi słowotok nic nie wnoszący do wiersza...

konserwuje ciało zaciskając pięści,
usta do krwii

tak jest lepiej
przysłano: 20 listopada 2008 (historia)

Inne teksty autora

twist
Anna Nawrocka
tak.tyka.nie
Anna Nawrocka
podwieczorek**
Anna Nawrocka
podwieczorek*
Anna Nawrocka
osiem
Anna Nawrocka
szaked
Anna Nawrocka
droga
Anna Nawrocka
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca