Literatura

Taniec Azy (wiersz)

annabell123

zagrajcie jak kiedyś cyganie
krew zbudzi się sztormem powstanie
niech sukienkę w grzesznym kolorze
raz ostatni w życiu założę

precz precz chamy na bok pod ściany
zawiruję w tańcu pijanym
gdy zaklęte ciało i dusza
wulkan ognia biodra porusza

jestem iskrą wzniecam płomienie
gdy zechcę w pożogę się zmienię
hej maestro głośniej do czarta
ja to Aza grzechu żem warta

z drogi dziewki martwe choć młode
bo mam w sercu ogień nie wodę
dusza moja twarda rogata
szalona ze śmiercią się brata

ludzie życia nie ma w was wcale
w sercach zimnych zmysły zapalę
dawaj dawaj ognia muzyko
cygańska na oślep aż dziko

rozerwać tę budę na strzępy
podłoga pod stopą niech jęczy
i z przytupem ostro zaciekle
niech usłyszy sam diabeł w piekle

to z nim dzisiaj w tańcu się zwiążę
mi kochankiem piekielny książę
a gdy krew ostygnie wam w żyłach
wspomnijcie jak Aza tańczyła


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
ew
ew 22 listopada 2008, 17:20
Ciekawie, rytmicznie , całkiem fajnie bo tanecznie i ten taniec aż kipi z tekstu.
Ostatnia strofa tylko niedopracowana, inwersja wstawiona na siłę i rym się zgubił zupełnie w ostatnim wersie. Przemyślisz to jeszcze, annabell ?
Michał Domagalski
Michał Domagalski 22 listopada 2008, 19:02
a nie "jak Aza tańczyła"? Wówczas będzie rym...
Marek Dunat
Marek Dunat 22 listopada 2008, 19:38
ostatnia zdecydowanie do poprawy.
annabell123
annabell123 22 listopada 2008, 21:19
Miało być
a gdy krew ostygnie wam w żyłach
wspomnijcie jak Aza tańczyła

nie wiem czy można tu poprawić ten nieuważny błąd....
Marek Dunat
Marek Dunat 22 listopada 2008, 22:45
poprawiam . jesteś pewna , że ma być mi , a nie mym ?
annabell123
annabell123 23 listopada 2008, 09:47
Marku, myślałam nad mym, ale to skrócona forma od moim, bardziej poprawnej. Starałam się oddać charakter Azy, prostej cyganki, a w książce Chata za wsią, był taki zwrot, mi kochankiem...itd. Dziękuję za poprawkę.
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 21 listopada 2008 (historia)

Inne teksty autora

Mokradła mokradła
annabell123
Za kresy
annabell123
Sklon
annabell123
Przeciwbólowość
annabell123
Kolebka z mamuną
annabell123
NIEDOPATRZONA
annabell123
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca