Literatura

synkretycznie (wiersz)

joanna michalczuk

rozluźnienie

ja będę chorą a ty będziesz diadą
dobrze do siebie pasujemy
najpierw zbudujemy świetność państwa
przywrócimy żyzność glebom później
zawiesisz mi ogrody pod sklepieniem
z brzmiącego potężnie kulistego ognia

będziesz bezkresem i ja będę bezkresem
ty będziesz różnicą a ja będę miejscem
rozsypiemy sieć dróg bitych
po których pójdą procesje
i nazwiemy je sumeryjskimi imionami
będziemy po nich biegać w szaleńczym amoku
po pijaku

stworzymy sobie wygodny świat
będzie piękny i silny podobny do ciebie

tylko byty matematyczne
przestaną nam pośredniczyć
i ulepimy z czasu chleb

ucztowanie


dobry+ 8 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
tussilago 27 listopada 2008, 13:54
Cokolwiek inni powiedzą, dla mnie tekst przepiękny.
'ty będziesz różnicą a ja będę miejscem
rozsypiemy sieć dróg bitych
po których pójdą procesje
i nazwiemy je sumeryjskimi imionami'
'i ulepimy z czasu chleb' - dla mnie to perełki.
ew
ew 27 listopada 2008, 15:25
Proponuję gwiazdkę, za klimat, za czytanie z przyśpieszonym oddechem , za powtórzenie bezkresu, za wizje zapisane zupełnie inaczej, za nieprzeciętność
Marek Dunat
Marek Dunat 27 listopada 2008, 15:46
wiesz kobieto kucająca- zrobiłaś kilka fajnych rzeczy . mianowicie . użyłaś bardzo inteligentnej klamry spinającej wiersz, świetnie posłużyłaś sie starożytnością , rewelacyjnie wykluczyłaś zapis zero jedynkowy. no i na koniec- stworzyłaś kapitalny klimat.
joanna michalczuk
joanna michalczuk 27 listopada 2008, 18:36
dziękóweczka :-)
Karol Ketzer
Karol Ketzer 28 listopada 2008, 14:16
ty będziesz różnicą a ja będę miejscem - to dało mi największego kopa poza tym nic dodać nic ująć
electricdog
electricdog 29 listopada 2008, 13:00
a dla mnie nic tu nie. nie jest to jakieś beznadzieje, ale po prostu...no nic no. nie rusza.
Jacek
Jacek 7 grudnia 2008, 00:32
"będziesz bezkresem i ja będę bezkresem
ty będziesz różnicą a ja będę miejscem" doskonały...moim skromnym zdaniem
pool 7 grudnia 2008, 18:32
ciekawy
sh
sh 15 lutego 2009, 09:16
ojapierdoczę!
przysłano: 26 listopada 2008 (historia)

Inne teksty autora

klasyczna opowieść
joanna michalczuk
*** [nie rozdeptuj ślimaka]
joanna michalczuk
***[ciekawe czy ty też]
joanna michalczuk
know-how
joanna michalczuk
praestolatio
joanna michalczuk
myślę o maju, czerwcu, lipcu
joanna michalczuk
Rozwiązanie
joanna michalczuk
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca