Literatura

Życie (wiersz)

Biskup

Skrótowy opis życia...

Ciemność!

Widzę ciemność!

drzwi uchylone, światła pogaszone i

tylko jeden cel... przed siebie!

 

Stać, tak przez resztę życia?

Czy iść. Iść przed siebie...

Na nic nie bacząc, obrać tylko ten cel.

Cel jedyny, straszny i nie pewny lecz prawdziwy.

 

Idę! Jestem odważny!

Idę! Choć to trochę straszne.

Idę! Bez stresu, spokojnie

Idę! Przed siebie, to proste... i choć

napotkam wiele problemów

idę! Jest nas wielu.

Każdy z nas ma taki korytarz, ciemny, nie pewny, pusty,

zdradliwy... lecz idzie, do przodu, bo odwrotu nie ma.

Nie cofniesz czasu, nawet jak jest ku temu potrzeba...

Każdy przemierza to miejsce dla innej potrzeby... a gdy

przejdzie przez próg życia, zobaczy następny

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
ew
ew 27 listopada 2008, 15:21
ja również widzę ciemność
i ortografa widzę
paulina
paulina 20 lutego 2017, 15:31
fajny wiersz ale nie do zrozumienia
przysłano: 27 listopada 2008 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca