Literatura

Nomada (wiersz)

Tommy Gun

  

Żem nomadą, to pewne od czasu wojażu

Jednak wcześniej nurzałem się w miejsca  histerii

Rusi Białej i Polski przodki me w kolażu

A wybranka pochodzi z trochę dalszej Syberii

 

Jam nieporad-baronem, jako rzecze prezydent

Niedogrzaniec miejscowy i adresu dyletant

Drapas Za-Pas, to druh mój, oraz stały i rewident

Znak równości postawię w wyrażeniu start-meta

 

A w Mongolii, azali masłem czaj posłodzą

Tam gdzie ja - mlekiem zacny psują trunek

Gwizdać na to! Nie zgrzeją, ani mnie nie schłodzą

Interpromilażem prostuję frasunek

 

Ja uciekam od kiedy pstry refleks się mieni

Quazimędrców przetarte szkiełko-niby-oko

Miast na serce spozierać, chlaszcze po kieszeni

Upadałem, więc nisko - szybowałem wysoko

 

Że nomady nie lubią frazes świszcze w rynsztoku

I na zwadę ja tutaj odpowiadam zwadą

Nakreśliłem kontury tej granicy skoku

Wrócić każdy musi, choćby był nomadą

 

*                                                              *

                                *

 

Włóczykijem być mogę semi-literalnie

A nomadą wszak jestem, jednak nie mentalnie


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
urughai
urughai 3 grudnia 2008, 08:12
Na ćwiczenie z dykcji........................to może jeszcze
jako wiersz....................dla mnie - Nie
Michał Domagalski
Michał Domagalski 3 grudnia 2008, 21:34
No! ładne, ładne! Ale w klauzulach taka straszna gramatyczność. Psuje to efekt. Okropnie. Zbyt to proste rymy.
estel
estel 4 grudnia 2008, 10:21
Dam cukierka za płynne przeczytanie. :)
Wędrowny, uśmiechający tekst, o rzucaniu (się) w świecie, świetnie.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 4 grudnia 2008, 11:21
Ale przyjemnie się czytało. To największy plus.
Mikołaj Maćkowiak
Mikołaj Maćkowiak 8 lutego 2011, 18:20
Świetny i tyle. Choćby za samą przyjemność czytania należy się docenić.
przysłano: 2 grudnia 2008 (historia)

Inne teksty autora

ryba w gazecie
Tommy Gun
Masarzysta
Tommy Gun
Umówki
Tommy Gun
Wódka
Tommy Gun
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca