Literatura

Wiśniowy kwiat (wiersz)

Lain Coubert

W wiśniowym sadzie o wschodzie słońca

stoi samuraj samotny,

pogrążony w rozmyślaniu.

 

Jedyny wojownik honoru

na mieczu wsparty

patrzy jak nowy wstaje dzień.

 

Kwitnące kwiaty, które zdobią świat,

by patrzącemu radość dać,

porwane wiatrem ku ziemi spadają.

 

Samuraju, któryś dla czci gotów życie dać

wiedz, żeś jest jak ten kwiat,

który choć upadł piękny jest.

 

Oddałeś życie walce w obronie wartości

co znaczy coraz mniej.

Ostoją honoru zawsze bądź,

po kres swych ziemskich dni.

 


fatalny 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
bajkonur
bajkonur 13 grudnia 2008, 02:09
ooooo matulu. przeczytałem i pozostał we mnie tylko patos. ale postanowiłem się pobawić.


W wiśniowym sadzie o wschodzie słońca
stoi samotny samuraj, rozmyślając.
Wspierając się na mieczu,
patrzy jak wstaje nowy dzień.

Kwiaty zdobiące świat by dawać radość
porwane wiatrem upadają na ziemię.

Samuraju - ty jesteś kwiatem.


takie cuś mi wyszło. pociąłem trochę, tu i ówdzie zamieniłem, można by rzec- zremiksowałem Twój tekst;)
ale wracając do oceny- wystrzegaj się takiego pisania. te wszystkie "którysie" i "żesie" i inwersje (samuraj samotny) wprowadzają hektolitry niepotrzebnego patosu, a przecież takie teksty da się pisać normalnie bez używania dopełniaczówek typu "ostoja honoru", co brzmi okropnie strasznie. jak dla mnie- słaby. za samuraja masz plusa.
Marek Dunat
Marek Dunat 13 grudnia 2008, 11:52
patos, walenie w dzwon, ckliwy melodramat o człowieku , który sie kulom nie kłaniał .
przysłano: 12 grudnia 2008 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca