Literatura

"Słodka kraina" (wiersz)

ola310375

 Z lukru ściany,drzwi z piernika,

dachy z ciastek i lizaków,

park w miasteczku jest z sernika,

pełno tam cukrowych ptaków.

 

Drogi wszystkie z czekolady,

kwiaty -słodkie cukiereczki,

las z przepysznej marmolady,

z cukru nawet są ławeczki.

 

Rzeką płynie jogurt słodki,

w nim są rybki owocowe,

z bitej piany ,białe łódki,

w nim landrynki kolorowe.

 

A nad miastem wiszą chmurki,

wszystkie z waty są cukrowej,

obok domków rosną rurki,

pełne masy kakaowej.

 

W środku miasta zamek wielki,

cały z ciasta i słodyczy,

a na zamku są cukierki,

których nikt już nie policzy.

 

Tuż nad zamkiem ,słonko duże ,

co okrągłym jest lizakiem,

w pałacowym gaju róże,

zachwycają swoim smakiem,

 

Zaś mieszkańcy tego miasta ,

noszą stroje z lukru, miodu,

sami są zrobieni z ciasta,

w każdym wiele masy, słodu.

 

Wszyscy bardzo są szczęśliwi,

uśmiechnięci i radośni,

tylko ,że są nieprawdziwi,

w całej swojej tej słodkości.

 

Ale jeśli zamkniesz oczy,

i przywołasz ich cichutko,

oni przyjdą każdej nocy,

zaśpiewają ci słodziutko.

 

Zaprowadzą wprost do miasta,

gdzie ich domy, słodki zamek,

może zjesz kawałek ciasta?,

-zniknął , zanim przyjdzie ranek.

 

 

 

 

 

Wiem temat zdarty do cna!!!!,ale nie mogłam się oprzec.Smacznego.

 

 


fatalny 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 19 grudnia 2008, 20:15
nie temat chodzi a o rymy.. w takim natłoku gramatycznych zakrawa na rymowankę dla dzieci i w tej kategorii świetny:)
Marek Dunat
Marek Dunat 21 grudnia 2008, 00:15
kurde. te słodkości nie dla mnie .
Michał Domagalski
Michał Domagalski 22 grudnia 2008, 13:43
No rymy takie nawet w wierszach dla dzieci przestają zadowalać. Nie uczmy ich w końcu kontaktu z czymś takim. Nie!
przysłano: 19 grudnia 2008 (historia)

Inne teksty autora

"Rozłąka"
ola310375
"Nareście razem"
ola310375
"Prawośc"
ola310375
"Talent"
ola310375
"Chatka"
ola310375
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca