Literatura

dla Marka (wiersz)

bronek z obidzy

 

tam mnie szukajcie

kiedy mi w rękę włożą gromnicę
albo w ciemności będę odchodził
by duszy  drogi  nikt  nie  zagrodził
gdy pójdzie wolna w górskie turnice

to nic że w górę lecz  jak  strumyczek
który nie wraca w źródła z powrotem
tak dusza  moja pod  wodogrzmotem
przetnie   powrotu  cienki  rzemyczek

odpłynie rzemyk w dół kaskadami
rozwiąże duszy z  ciałem  spojenie
duszy odejmie ziemskie  cierpienie
ciału da spocząć pod  kamieniami

i pójdzie wolna w górę  żlebami
z halnym popędzi płochą kozicę
rozhuśta stawów zdroju krynicę
pokłoni drzewa hen pod reglami

jastrzębiem spadnie czasem z urwiska
przeleci   orłem   ponad   szczytami
zahuczy   echem  miedzy   graniami
juhasom w serca radość powciska

niech tam ma dusza po śmierci bieży
po górskich perciach tatrzańskim żlebie
i nie zapomni  tych  co  w  potrzebie
pobudzi  na  czas  śpiących  rycerzy


wyśmienity 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
bronek z obidzy
bronek z obidzy 22 stycznia 2009, 20:35
Marek szkoda że Cię mało znałem,ten tekst napisałem kiedyś dla siebie ale jedną nam drogę trzeba przejść,a że Ty wczesniej to mówię jak do poety
gdzie tkwi krzyż oparty w wierze
gdzie prastarzy śpią rycerze
gdzie sosenka chuda drzemie
leży zawiązane brzemię
weź go z sobą na kraj świata
tam rzemyczki porozplataj
i uwolnij zew natury
który napisały góry
bronek,,,,,,,
urughai
urughai 23 stycznia 2009, 16:40
Choć rym...

A
B
B
A

od zawsze mniem denerwował...................bo nijak nie mogłem swoich umiejętności do tego dopasować................to mając na względzie dedykację i dar................niczym nie będę się wymądrzał.....................Serdecznie Pozdrawiam!
Michał Domagalski
Michał Domagalski 27 stycznia 2009, 09:29
Za dużo gramatyczności w rymach.
Reszta: chwali się próbę budowy tekstu na rymach okalających. Zdało by się, aby je trochę uszlachetnić.
Andrzej Talarek
Andrzej Talarek 28 stycznia 2009, 19:22
Podoba mi się wiersz. Nie wiedziłem, co się stało. Przykro mi.Bardzo
Ela
Ela 25 pazdziernika 2013, 09:55
Super ... nic dodać nic ując..
przysłano: 22 stycznia 2009 (historia)

Inne teksty autora

boso
bronek z obidzy
skargi nieba
bronek z obidzy
Orły nad Sokolicą
bronek z obidzy
rębacz II
bronek z obidzy
rębacz
bronek z obidzy
Krzyż Giewontu
bronek z obidzy
raj utracony
bronek z obidzy
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca