Literatura

chodziłem po linie / z głową w chmurach / nad przepaścią (wiersz)

Wiktor Bukowski

drogowskaz


w imię czego
lepiej się zastanów
stanami dwuznaczności
nijak – na opak

chodzisz więc po drzewach
w późną noc i zwalasz wszystko na gniazda wron
ale to są kruki białe
głowami  w dół
sercem na lewą stronę

spadanie w zupełność jak w metamorfozie

przechodzonej w dziurawych butach
i zdecydowanie za szybko

nie odbiegam już zbyt daleko od tematu
bo jeszcze się zgubię
te wrony – wieczorowo- przelotne
odradzają się z popiołów

w szklankach do połowy  pełnych
przychodzi kolej na  wróżenie z fusów
albo gramy w butelkę
na różnych kwasach - zasadach skojarzeń
odmiennych stanów świadomości

a tak jest dobrze


wyśmienity 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
tussilago 7 lutego 2009, 22:17
Dalej ten intrygujący styl, którym mnie urzekasz. Ale tym razem delikatniej, subtelnie jakoś.
'w imię czego
lepiej się zastanów
stanami dwuznaczności
nijak – na opak'
'na różnych kwasach - zasadach skojarzeń
odmiennych stanów świadomości

a tak jest dobrze' - świetne to.
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 8 lutego 2009, 13:48
nawet nie rażą szklanki do połowy pełne i wróżenie z fusów.. chyba nie rażą w kontekście grania w butelkę na stanach świadomości
PS ciągle i wciąż u pana Stachurą wieje i to mi sie podoba:))
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 10 lutego 2009, 18:29
Moje słowa niech będą puentą tego wiersza. Chociaż spadek jakości w porównaniu z poprzednimi tekstami. Takie jest przynajmniej moje odczucie. Co nie znaczy, że zły wiersz. Wiersz dobry. Siad. : P
Bukowski W.
Bukowski W. 10 lutego 2009, 23:04
dzięki za spadek jakości, w końcu mamy kryzys gospodarczy. niby. siedzi :P
przysłano: 7 lutego 2009 (historia)

Inne teksty autora

połączenia
Bukowski W.
z roku pańskiego
Bukowski W.
osiedle obłoków
Bukowski W.
b/d
Bukowski W.
"..."
Bukowski W.
bosoniebieska
Bukowski W.
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca