Literatura

Polonista z wadą wymowy (wiersz)

Łukasz Radwaniak

 

Polonista z wadą wymowy,

to nad wyraz ciekawa postać.

Chociaż z myśli konstrukcje

buduje subtelne,

pełne związków rządu i zgody,

jego język nie jest giętki dość,

by dać głowie we wszystkim zadość.

 

W poezji więc szukał ratunku,

by spełnieniem życie okrasić.

Cierpliwość papieru szlifował,

aż mu się własny język spodobał.

Lecz wnet frasunek przybył mu nowy,

jak z czytelnikami uniknąć rozmowy?


niczego sobie+ 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
żurawina
żurawina 1 kwietnia 2009, 00:01
no. polonista z wadą wymowy nie wydaje mi się wcale ciekawą postacią. : )
Łukasz Radwaniak
Łukasz Radwaniak 1 kwietnia 2009, 18:36
Może zatem tragiczną, sprzeczną, niespełnioną?
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 2 kwietnia 2009, 10:31
W Twoim wierszu jest bardziej tragiczną. Ciekawe ujęcie, podoba mi się to.
p 2 kwietnia 2009, 16:08
mam nadzieję,że to nie o sobie :)
Łukasz Radwaniak
Łukasz Radwaniak 2 kwietnia 2009, 16:52
no, troszkę autobiografii tu jest
p 2 kwietnia 2009, 18:04
tego się właśnie spodziewałam. Nie powiem,że jest bardzo dobry,ale za to mogę krzyknąć,że wartościowy :)
Jarosław Jabrzemski
Jarosław Jabrzemski 2 kwietnia 2009, 21:24
Konia z rzędem (nie z rządem) temu, kto odgadnie dlaczego polonista zajął się polityką - może jednak
"pełne związków rzędu i zgody"?
Syntaktyka pokraczna - nie pojmuję, czemu (czy komu) mają służyć tak liczne inwersje; mnie nie służą.
Serdeczności.
Łukasz Radwaniak
Łukasz Radwaniak 3 kwietnia 2009, 22:26
Polonista będzie się jednak upierał przy "rządzie", którym (ufam) Polska stoi. Pozdrowienia!
anastazja
anastazja 21 lipca 2009, 15:56
bardzo mi sie podoba,najbardziej końcowe wersy,pozdrawiam.
przysłano: 30 marca 2009 (historia)

Inne teksty autora

Fraszka erotyczna
Łukasz Radwaniak
Wanda
Łukasz Radwaniak
Korona Kukuczki
Łukasz Radwaniak
Rodzinna łyżka dziegciu
Łukasz Radwaniak
Kinga
Łukasz Radwaniak
Powrót Persefony II
Łukasz Radwaniak
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca