Literatura

GŁODNE oczy sprawcy CIĄŻY , który KRĄŻY pod OKNEM BARU, z odrobiną ŻALU (wiersz)

modliszqa

WARSZTATY - SESTYNA po mojemu

sołtys od południa jak pies wściekły krąży

co chwila pojawia się pod twoim oknem

bo dzisiaj gdy tylko przekroczył próg baru

dobiegły doń słuchy o twojej z nim ciąży

wszyscy chcą sensacji jak te sępy głodne

a niejedna panna ociera łzy z żalu


narosło w ich głowach sporo gniewu żalu

bo kilka od dawna wokół niego krąży

zjadłyby sołtysa wzrokiem panny głodne

co śmielsza podrzuca mu liściki oknem

a ty pierwsze piwo i już jesteś w ciąży

pragną doprowadzić do zamknięcia baru


tymczasem mężczyźni też pędzą do baru

bo każdy z sołtysem chce się złączyć w żalu

a tobie już głowa od zmartwienia ciąży

i myśl natarczywa uparcie w niej krąży

że wszystkiemu winien jest słowik za oknem

i te wasze ciała dotyku wciąż głodne


te usta spragnione i spojrzenia głodne

gdy się skrzyżowały przy bufecie baru

pierwszy pocałunek na ławce pod oknem

utrata dziewictwa bez zbytniego żalu

a teraz pod czaszką myśl jak mucha krąży

że nikt nie miał głowy by myśleć o ciąży


więc dzisiaj sumienie ogromnie ci ciąży

i wciskasz rodzinie te kawałki głodne

że to tylko plotka po wsi waszej krąży

że nie przekroczyłaś nigdy progu baru

i że nie rozumiesz powszechnego żalu

i tych srok za płotem tuż przed twoim oknem


nagle blady sołtys zjawia się pod oknem

i o ręką prosi bo jemu też ciąży

i właściwie nie ma o to wszystko żalu

że nadal go ciągną twoje oczy głodne

a wesele można by przenieść do baru

bo życie wieśniaków wokół baru krąży


biały gołąb krąży w girlandach nad oknem

powóz z panną w ciąży podjechał do baru

uczta głodne brzuchy wypełnia bez żalu


wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
modliszqa
modliszqa 1 kwietnia 2009, 13:00
powiem, ze zmotywowała mnie do rymów ta skrzynka piwa :D
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 2 kwietnia 2009, 07:12
skrzynka stoi:))
gratuluję:))
tussilago 2 kwietnia 2009, 16:09
Pomysłowo z tytułem :D Podoba mi się wykorzystanie słowa 'głodne'.
Jarosław Jabrzemski
Jarosław Jabrzemski 2 kwietnia 2009, 17:27
Wynosić wiejski bar na parnas?
Czyż nie syzyfowa to praca?
Paradoksalnie; nie.
Jaqint
Jaqint 4 kwietnia 2009, 01:22
Widzę, że z przytupem. ;)
przysłano: 1 kwietnia 2009 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca