Literatura

jogurty, muffinki (wiersz)

Justyna Matuszek

chyba ostatni kawałek zimy wyparował
we wczorajszym upale
zielenie fruwają w powietrzu
pachnie jogurtem
-odżywanie

zatrute tętna szepczą odbijane
o ziemię toną w glebie pierwsze
głośne wiatry i szybkie burze
pachnie muffinkami
-rozkwitanie

kilku fotografików obijających się o kamienice
robi nam zdjęcia- pierwszym wiosennym gościom
co machają ciepłem i łapią w usta muchy

stolik 6. topione w jogurcie muffinki
zapchane czekoladą latte macchiato
poruszana delikatnie łyżeczką trzy biszkopty
i twój uśmiech

ach wiosna wiosna.


dobry 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 9 kwietnia 2009, 10:06
"zielenie fruwają w powietrzu" - a może dać by tu liczbę pojedynczą?

"pachnie jogurtem
-odżywanie" - ładne zestawienie, zwłaszcza, że wcześniej jest ta zieleń. nadchodzi wiosna, która karmi ziemię, odżywia, ale ziemia przy okazji o-żywia się, a peelka-obserwatorka wcina sobie jogurt.

"zatrute tętna" - zdecydowanie mi się nie podoba

no i się jogurt z muffinkiem połączył. niecierpię happy endów.
Jacek
Jacek 9 kwietnia 2009, 21:30
nooooo: ) Panno Matuszek: )
Justyna Matuszek
Justyna Matuszek 9 kwietnia 2009, 22:50
jej, panie Jaca, dziękuję panu :)
bajkonur
bajkonur 10 kwietnia 2009, 00:27
jakieś takie lekkie. przyjemne, ale do zapomnienia.
modliszqa
modliszqa 10 kwietnia 2009, 12:34
ja podobnie jak oranżada z tymi tętnami zatrutymi - precz,
a koniec słodki i smaczny :D
Michał Domagalski
Michał Domagalski 10 kwietnia 2009, 18:54
A kto mi wyjaśni zasadę rządzącą interpunkcją tego tekstu?

Całość: Znośna.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 11 kwietnia 2009, 16:15
Antychryste! Poezja knajpiana! Do kawy i papierosów. Nieźle. ; ]
przysłano: 8 kwietnia 2009 (historia)

Inne teksty autora

jamais vu
Justyna Matuszek
cały mnie bolałeś
Justyna Matuszek
wiośnienie pod drzewem
Justyna Matuszek
*
Justyna Matuszek
z jeziora Nietzschego
Justyna Matuszek
górami zimni
Justyna Matuszek
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca