Literatura

wierzba roześmiana (wiersz)

Jarosław Jabrzemski

Fałszywą płaczkę poeta doceni; ja (robak marny) pozostanę w cieniu - lecz niedyskretnie, bo nie powinienem obnażać prawdy o swym pożywieniu.

ja twardziel
zgrzypik

wstępnie żeruję w łyku
później dyskretnie wchodzę
pomiędzy korę a drewno
i wtedy wierzbę łaskoczę
do łez

czynię ją rzewną

jestem aktywny
o zmierzchu i w nocy skrzypię
wspólnie zestrojonym dźwiękiem


twardością ksylemu
mięknę

co moim szlochem
to wierzby chichotem
moim staraniem oszukanych wzrusza
zwana płaczącą śmiechem się zanosi

przekłamywanym w uszach


wyśmienity 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
modliszqa
modliszqa 10 kwietnia 2009, 19:11
:-)
Ir
Ir 11 kwietnia 2009, 11:18
No, wstyd mi niepomiernie, że dopiero Cię zoczyłam:::)))))
Zgrzypik sympatyczny, najbardziej to :

"co moim szlochem
to wierzby chichotem
moim staraniem oszukanych wzrusza
zwana płaczącą śmiechem się zanosi

przekłamywanym w uszach".............wolę śmiech niż płacz...:)............Serdecznie....Ir
estel
estel 13 kwietnia 2009, 11:02
"wierzbę łaskoczę do łez" - niezwykle urocze.
"co moim szlochem to wierzby chichotem" - takoż.

Wiersze takie jak ten nazywam wierszami na dotyk, bo niemalże można się w czasie lektury umiejscowić we wskazanym miejscu i posłuchać o czym szumią. Śmiech przekłamywany w uszach - jestem na całkowite tak dla wiersza.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 13 kwietnia 2009, 11:42
Właśnie. Bardzo sensualny.
Jarosław Jabrzemski
Jarosław Jabrzemski 19 kwietnia 2009, 16:51
Dziękuję za przychylność.
przysłano: 10 kwietnia 2009 (historia)

Inne teksty autora

omamy
Jarosław Jabrzemski
kreacja na wyspie*
Jarosław Jabrzemski
lilijka
Jarosław Jabrzemski
pani puri i pan masala
Jarosław Jabrzemski
buchtujący w zbożu
Jarosław Jabrzemski
krótka piosenka o majsterkowaniu
Jarosław Jabrzemski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca