Literatura

patrz (wiersz)

Melody

Zamykasz czasem oczy,

gdy cię o to poproszą?

Czy może strach rozsądku dłonią

rozwiera ci powieki?


Źrenicą przemawiasz,

a solą sypiesz z rzęs

na wzrok całemu światu.

Słodko-kwaśne wulgaryzmy

łzą spływają ci z tęczówki.


Dwie kule niemej władzy

masz do dyspozycji,

a rządź!

Póki widelce nie nadejdą

z odsieczą.


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jarosław Jabrzemski
Jarosław Jabrzemski 16 kwietnia 2009, 23:45
Jedynie wieńczące dwa wersy zatrzymały.
Czemu ma służyć inwersja w trzecim pierwszej?
Dlaczego łza spływa z tęczówki?
Słodko-kwaśne wulgaryzmy prowokują odruch wymiotny.
Kule władzy (niemej?) rozbujałbym zgodnie z zasadą divide et imperia.
estel
estel 18 kwietnia 2009, 18:21
Ja tą razą byłabym za. Ciekawe to, no i widoczny postęp. Z ciekawym przerzucaniem, z myślą, być może, że momentami przesadzone (spływanie z tęczówki, kule niemej władzy), ale coś w tym jest. Te nieme kule można potraktować przynajmniej dwojako.
Michał Domagalski
Michał Domagalski 18 kwietnia 2009, 21:40
Cóż, mam wrażenie - może mylne - że jeszcze można wiele w tym wierszu dopracować, ale mimo wszystko jestem na tak.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 19 kwietnia 2009, 10:37
No trudno, słowo się rzekło. Ale żeby czyste sumienie zachować: jam jest zawiedziony kolejnym takim wierszem.
przysłano: 15 kwietnia 2009 (historia)

Inne teksty autora

bezwładnie
The Madeleine
beaujolais IV
The Madeleine
beaujolais II
The Madeleine
beaujolais I
Madeleine Brett
danse passion
Madeleine Brett
fiolety
Melody - Madeleine B.
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca