Literatura

zapowrócone (wiersz)

Grzesiek z nick-ąd

zasłuchane w szare płyty chodników
wyprzedzają delikatność o chwilę
tak niewiele dzieli usta od krzyku
i tak dużo aby milczeć zawile

łatwo znaleźć w pięknych słowach uczucia
więc codziennie biją pianę na szczęście
ktoś ją spija po czym kufel wyrzuca
fajnie było a więc jakoś to będzie

zapatrzone w zimną czerwień marmurów
rozkładają się po drodze na części
tak niewiele trzeba ludziom do bólu
i tak dużo aby stali się śmieszni

 

potem wrócą z ogonem w kieszeni

w których zgasły gwiazdy i gwiazdki

i Polanów je pięknie odmieni

przez najlepsze na starość przypadki

 

 


wyśmienity 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
balrog 19 maja 2009, 21:52
"zapatrzone w zimną czerwień marmurów
rozkładają się po drodze na części
tak niewiele trzeba ludziom do bólu
i tak dużo aby stali się śmieszni"

mimo że zakreśliłem jak wyżej, to wiersz wyśmienity - jedno ale, żeby ludzie stali się śmieszni to tu chyba najmniej potrzeba - przemyśl to Grześ
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 19 maja 2009, 22:09
przemyślę choć nie raz już przemyślałem
ale obiecuję:)
Jarosław Jabrzemski
Jarosław Jabrzemski 20 maja 2009, 21:19
To jest bardzo dobry tekst.
To jest tekst rymowany obarczony arytmią.
joanna michalczuk
joanna michalczuk 21 maja 2009, 18:26
ha :-) a ja mam zdanie od Barloga odmienne, "żeby ludzie stali się śmieszni" w kontekście tej strofki jest oczywiście do odczytania sensownego i słusznego :-) "i tak dużo by o niczym już nie śnić" z kolei wydaje się tezą fałszywą w odniesieniu do rzeczywistości, bo akurat ludzi pozbawionych marzeń nie brakuje, chyba, że miałeś Grzesiu na myśli wyzbycie się potrzeb (i radość z tego, co się ma:-))?

wiersz świetny :-) a i myśl przewodnia moim skromnym blond-rozkminkom bardzo bliska. In plus że weź :-) pozdrawiam
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 22 maja 2009, 05:44
masz pani rację -niepotrzebnie gnę się czasem gubiąc zamysł pierwotny:)
ew
ew 26 maja 2009, 19:03
"tak niewiele dzieli usta od krzyku " - takie to moje myśli na dziś, ze to aż boli i aż o całej reszcie trudno mi cokolwiek powiedzieć, pozostaje mi tylko chylić czoła po raz kolejny
przysłano: 19 maja 2009 (historia)

Inne teksty autora

piosenka przeufna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na każdą okazję
Grzesiek z nick-ąd
Makatka współwinna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na bezdechu
Grzesiek z nick-ąd
krótki wiersz do poprawki
Grzesiek z nick-ąd
wiersz dojrzewający
Grzesiek z nick-ąd
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca