Literatura

tożsamość (wiersz)

logan

wcześniejszy wiersz, już go tak nie czuję, ale mimo to, jest.

podczas modlitwy wyraźnie wymawiam twoje imię, literuję i proszę.


jesteśmy zamknięci w tym mieście i nieprędko się to zmieni.
nie wiem, czy picie wódki ma sens - twój język przecież
zawsze smakuje tak samo.


powoli składam słowa w kierunku tych ludzi. to nie są moi ludzie.
ani twoi. kolejny raz nie możemy być sobą ? a gdyby tak zatańczyć
jak wtedy na moście, skakać w ubraniach do wody, łamać kości
i spokojnie czekać aż wszystko się zrośnie, poukłada.


dobry 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
electricdog
electricdog 20 maja 2009
jej. czysto! bardzo, bardzo czysta. płynnie, rytmicznie, zgrabnie. wiersz ma przestrzeń- oscyluje dookoła niej, sam się układa.
M.
M. 20 maja 2009, 12:13
Cholera, znowu mi się podoba. Tym razem jeszcze bardziej, bo z polskim tytułem.
Świetne jest to powracanie słów i języka, świetne są te nieschematyczne skojarzenia. No i chyba mam słabość do wierszy, które kończą się tak gwałtownie, że chciałoby się czytać dalej. Zwłaszcza jeśli są tak napisane.
Jakkolwiek, wkradło się trochę nadsłownictwa, chociaż to pewnie moje czepialstwo. Ano i: "kolejny raz nie możemy być sobą ?" — już abstrahując od spacji przed znakiem zapytania: nie podoba mi się brak szyku przestawnego; ja wiem co chciałeś przez to uzyskać, ale jakoś to całkowicie nienaturalnie brzmi.
Ulka
Ulka 20 maja 2009, 16:55
Ja nie umiem oceniać, krytykować, tym bardziej konstruktywnie, z sensem... po prostu podoba mi się. Tylko ten język jakoś tak średnio. Ale ja się nie znam.
bajkonur
bajkonur 21 maja 2009, 11:22
jak powiedziała Pies- czysto. jak zwykle wysoko i to zestawienie wódki i smaku języka- przepyszne. pierwszy/a wers/strofa trafia do mnie najbardziej, a trzecia wydała mi się słabsza od pozostałych i za szybko się skończyła. dobry, ale bez dojebunku : P
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 27 maja 2009, 21:30
No tak, właściwie co bym nie powiedział w tak lakonicznej formie jaką jest komentarz, nie odda to tego, co czuć podczas czytania.
przysłano: 19 maja 2009 (historia)

Inne teksty autora

serce
logan
filiżanka
logan
norway
logan

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca