Literatura

Chleb i woda (wiersz)

Ichiae Lucsav

Warszawa, 17.VI.2000
Mięso, woda, kromka chleba
Wam już więcej nie potrzeba!
Dom, samochód, kupa kasy,
Modna kurtka, adidasy
I stajecie się panami
Ponad autorytetami
My idziemy naprzód stale
Przecież wiemy doskonale,
Czego nam do szczęścia trzeba
Oprócz wody oraz chleba
Chcemy siebie bez opłaty,
Bez biletów, by bogaty
Z biedną mógł iść na kolację
Nie dbając o rezerwację,
By ślub wzięli, mieli dzieci,
Zanim lekarz im zaleci,
Zanim dowie się rodzina,
Z kim córka chodzi do kima,
Z kim ich syn do parku chodzi
Niech ich więcej nie obchodzi!

Wolność głoś, nim ciotki, matki
Pobudują dla nas klatki,
Zanim przezorni ojcowie
Postawią nasz świat na głowie
Myśl o innych, nie o sobie,
Broń równości mężczyzn, kobiet,
Dzieci, starców, kolorowych,
Czarno-białych, chorych, zdrowych,
Byśmy w szczęściu i radości
Mogli myśleć o przyszłości.

niczego sobie– 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 3 stycznia 2001

Inne teksty autora

Deszczowa piosenka
Ichiae Lucsav
Fotografia
Ichiae Lucsav
Miniatura z pędem
Ichiae Lucsav
Śmietnik
Ichiae Lucsav
Spojrzenia
Ichiae Lucsav
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca