Literatura

Pielęgniarki (wiersz)

redsquare

upraszam o wybaczenie za seryjne wrzucanie, ale spełniam czyjąś prośbę, żeby parę tekstów znalazło tu się szybko :)

E.

Widziałaś Go tej nocy? Nie, Ewo, widziałam
psa rasy husky. Takie uciekają z domów,
nocą ich wzrok zdaje się czerwonym światłem.

Mają Boga tej samej rasy co my: jest niewidoczny,
słucha, zamiast patrzeć i rejestrować w oczach
zbyt wyraźne więzy krwi.

Słyszałam wycie, jakby przyjmował
papierowy opłatek, który daję tobie:
ciało dojrzewa do reguł tego świata, żółknie.
Płonie w ustach, rozkazuje:

mów. Widziałaś?
Widziałam
psa rasy husky, wyobraziłam sobie,
że mógłby być naszym dzieckiem. Jednym
z bóstw które rodzą się i oddalają.


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 27 maja 2009, 21:52
Na tak. : )
electricdog
electricdog 27 maja 2009, 21:57
o. oj tak.
przysłano: 27 maja 2009 (historia)

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca