Literatura

Kara (wiersz)

Szluger

Bóg powiedział : zgrzeszyliście
Bóg powiedział
zgrzeszyliście przeciwko mnie
zasłużyliście na karę
i więcej nic

ludzie usłyszeli ten głos
ale nie grzmiał on z nieba
w ogóle nie grzmiał
był w cichym szepcie wiatru w śpiewie ptaka
w zapachu świeżo skoszonej trawy

I każdy myślał że Bóg
mówi to tylko do niego
i czuł się przerażony
klękał przepraszając Boga i obiecywał poprawę

A Bóg spojrzał na ziemię
zobaczył że nikt się nie śmieje
cały świat zastygł w oczekiwaniu na katastrofę
rolnik lekarz poeta bezdomny Żyd muzułmanin
wszyscy kulili się z lękiem pod murami świątyń

Ale kiedy nie było apokalipsy
dnia siódmego czterdziestego i tysięcznego
wszystko wróciło do ładu

A Bóg zapłakał widząc
że tylko strach tylko strach może coś zdziałać
a nie miłość

niczego sobie 29 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kotlet
Kotlet 2 pazdziernika 2003, 14:45
Naprwde, naprawde mówi, mówi. Tylko tyle powiem
przysłano: 13 grudnia 2000

Inne teksty autora

Magnolie
envagorien
drobne fałszerstwa
envagorien
dual
getsemani
*
getsemani
kasztany
getsemani
paw
getsemani
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca