Literatura

na dobranoc (wiersz)

upsK

I.


babcia z piernikowej chatki przestrzega zasad
do południa piecze murzynka z małgosi
a jasia smaruje dżemem morelowym z dyni

później jak rycerz tylko zamiast rumaka wybiera miotłę
zamiast ostrza koszyk 
i pędzi przez las nakłonić wilka do złego

dar musi być przekonujący

od tej chwili zaczyna się śmierć i krew
nie jest taka jak na ulicy sezamkowej

tu przechodzień pochyla się 
zainteresowany

II.

reksio znany z morderstwa kota w butach 
i koziołka matołka z polecenia babci 
wraz z wilkiem zaczaił się w lesie na ofiarę

role były obsadzone na celowniku czerwony kapturek
tak czy inaczej
w skrócie tak wszyscy umrą tylko inaczej

zieleń obrośnie tajemnice

kopciuszek zdradza księcia ze śnieżką 
bez siedmiu krasnoludków

ktokolwiek ich poznał na trawniku
zapomniał albo zabił 

III.

choćby cały świat uciekł na kurzej nóżce 
zabierając chatkę babci wilka i morelowych jaśków
jutro też zamiast mamusi będzie bajka

na dobranoc znów pożre cię smok wawelski 
bez dratewki
już otwiera paszczę zasysa powietrze 

tomek zasnął matka ciągle pije 

gdzie jest houston
jak rozwiązać problem

szukam nici szukam końca 
ariadno



wyśmienity 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 9 czerwca 2009, 15:01
dżem morelowy z dyni?

"tak czy inaczej
w skrócie tak wszyscy umrą tylko inaczej" - a tu ciekawie zagrałeś słowem i to zawołanie o pomoc - zabrzmiało jak echo w moich uszach. baśnie, życie i śmierć - jak trudno czasem się zorientować, gdzie jesteśmy.
dennylenny
dennylenny 10 czerwca 2009, 15:18
jakoś nie przepadam za nawiązywaniem do fikcyjnych postaci, ale tutaj wszystkie zdają się nabierać nowego wyrazu :) do tego konstrukcja całkiem ciekawa. tylko ten houston... jakby wskazywał na inklinację do oklepanych amerykańskich haseł ;p
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 19 września 2009, 14:39
Masz świetny styl, moim, zdaniem. Bardzo ciekawe teksty, właśnie je sobie czytam tak jeden po drugim i się zachwycam. Plus niezłe wizje:)
Kliner Ka.
Kliner Ka. 23 grudnia 2009, 00:55
heh, a ja właśnie teraz robię to co Domka 19.09.2009.I się z Nią zgadzam.
przysłano: 8 czerwca 2009 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca